Hribarjev večer v Trzinu

Človeku, ki je bil razpet med Ljubljano, Trzinom in Vodicami ter Češko, je bil tokrat namenjen Večer, ki je v Kulturnem domu v Trzinu potekal v soboto, 28. oktobra 2023. Poleg domačih dveh zborov, MoPZ Ivan Hribar in ŽPZ Trzinke, so sodelovale še recitatorke skupine Ivan Hribar, Tatjana Strajnar, Marija Juteršek, Štefka Capuder, Iva Ravnikar, Meta Selan in Dragica Kutoša, ki so Hribarjevo življenjsko pot opisale z besedo.

Na prireditvi so nam zapeli še Kranjski furmani iz Kranja, ki delujejo pod okriljem Akademske folklorne skupine OZARA Kranj in pojejo že 30 let ter Biološki oktet iz Ljubljane, ki že 43 let deluje pod okriljem Biotehniške fakultete v Ljubljani.

Zbrane je nagovoril tudi župan Občine Trzin Peter Ložar, ki ni mogel mimo dejstva, da kultura v kraju živi zahvaljujoč številnim prizadevnim članom društev, kamor sodi tudi Kulturno društvo Ivan Hribar. Prireditev je povezoval France Peternel, ki tokrat ni imel veliko dela, saj so večino opravile recitatorke. Sicer pa smo z njihovo pomočjo spoznavali tudi drugo plat življenja velikega domoljuba in marljivega ter strastnega političnega delavca, ki je zaslužen za napredek Ljubljane, saj je med drugim vodil izgradnjo vodovoda in popotresne obnove Ljubljane.

Na koncu so vsi sodelujoči zbori skupaj zapeli še ljudsko “Nocoj je ena luštna noč”, a se niso ustavili le pri slednji, ampak nadaljevali še z nekaterimi ljudskimi pesmimi. Pri druženju po prireditvi, pa so na svoj račun z igranjem viž prišli Kranjski furmani, ki so znali zaigrati na prave strune in tipke, da so mnoge zasrbeli podplati. In tako se je pelo in igralo še dolgo v noč.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi