Godba Lukovica napisala zgodbo petindvajsetih let

Slavnostni koncert Godbe Lukovica ob 25-letnici delovanja

V soboto, 13. maja 2023, je v počastitev 25-letnice delovanja Godbe Lukovica, v Sončni dvorani na Brdu pri Lukovici potekal enkraten koncert, na katerem so obiskovalci prisluhnili četrt stoletni (z)godbi lukoviških godbenikov.

Ja, lukoviški godbeniki zgodbo pišejo že 25 let. Ideja o nastanku Godbe Lukovica sega v leto 1998. Na pobudo  Kamila Domitroviča ter ob podpori takratnega župana Anastazija Živka Burje, takratnega podžupana in kasnejšega župana Mateja Kotnika in učitelja na Brdski enoti glasbene šole Jureta Močilnikarja ter še nekaterih glasbenih navdušencev iz Črnega grabna, je vzniknila ideja o ustanovitvi pihalnega orkestra v občini Lukovica. S trmo, vztrajnostjo, razumevanjem in spoštovanjem je prvemu dirigentu Juretu Močilnikarju uspelo godbo postaviti na noge in je zaživela. Skozi koncert, na katerem je bilo tudi nekaj solističnih točk, so obiskovalci v programu lahko v video projekcijah in filmih spoznali zgodovino delovanja godbe, saj se je predstavilo in svoje spomine obelodanilo lepo število godbenic in godbenikov. Od samega začetka je velik del bremena nastanka in razvoja društva na svoja pleča prevzela Občina Lukovica.

Slavnostnega koncerta ob 25-letnici Godbe Lukovica se je udeležilo lepo število obiskovalcev, med njimi županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar, podžupan Občine Lukovica Vincenc Dragar, predsedniki krajevnih skupnosti, svetniki in predsedniki društev. Program je vodil Leon Andrejka.

Godba Lukovica, zadnja leta jo vodi dirigent Daniel Leskovic, je v svojem petindvajsetletnem delovanju postala eden najbolj prepoznavnih društev v občini Lukovica. S trdim delom, veliko željo in zagnanostjo stalno napreduje. Izvajajo praktično vse zvrsti glasbe. Razvoj godbe je šel že od začetka leta 1998 strmo navzgor in to ne samo na glasbenem, ampak tudi na ostalih področjih. Jeseni 2010 leta so se po dveh letih trdega dela vseh godbenikov in godbenic vselili v lastne prostore, kjer so dobili odlične pogoje za vadbo. Steber godbe sestavljajo člani, ki so se izobraževali v interni glasbeni šoli, to je bil za godbo zelo dobro zastavljen projekt, ki je dal prave rezultate in odlične glasbenike. Takrat je to bilo nujno potrebno, saj je s tem godba hitreje pridobivala člane in se začela razvijati. Seveda pa je veliko godbenic in godbenikov obiskovalo tudi Glasbeno šolo v Domžalah, Mengšu in zadnja leta v brdskem oddelku Glasbene šole Domžale, s katero zelo dobro sodelujejo. Nekaj članov pa obiskuje tudi Srednjo glasbeno šolo v Ljubljani. Vseskozi je bila in tudi v prihodnje bo glavna usmeritev Godbe Lukovica vključevanje mladine v svoje vrste. Seveda pa so dobrodošli tudi »stari prekaljeni mački«, da se jim pridružijo.

Dela je bilo veliko, saj so si zastavili visoke cilje. Eden glavnih in prvih ciljev je bila ureditev notnega arhiva, saj je to temelj vsakega pihalnega orkestra. Pri postavitvi je ogromno pomagal Anton Juvan in članica Brigita Pavlin. Tako so do konca leta 2004 uredili arhiv do konca. Vseskozi je bilo potrebno skrbeti za nove instrumente. Seveda je bil tu še izdelava uniform za člane, ki jih je v sodelovanju s Kamilom Domitrovičem oblikoval Božo Stupica.

Božo je oblikoval tudi znak Godbe Lukovica. Znak je oblikovan v obliki lire, ki predstavlja glasbo, sredi lire pa je Rokovnjač – zaščitni znak Črnega grabna. Godba deluje kot celota, zato imajo vsi enake uniforme. Odločili so se tudi, da na nastopih uskladijo prihode in odhode s prireditvenega prostora, drža instrumentov in podobno, za kar so dobili veliko pohval. Poudarek so dali tudi sami postavitvi godbe in korakanju. Prve napotke in nasvete so dobili pri godbi St. Lambrecht. Pohvala gre godbenicam in godbenikom, ki so korakanje sprejeli z odprtimi rokami. To se jim je obrestovalo, saj so na slovenskih tekmovanjih godb v gibanju prejeli zlato plaketo in posebno pohvalo, z godbo in mažoretkami pa so prejeli zlato plaketo. V godbi nastopa kar nekaj družin, v katerih so dedki, sinovi in vnuki, ki veselo igrajo, se imajo lepo, spoznavajo pa skupaj z godbeniki različne kraje po s Sloveniji in tujini.
Velika želja godbenikov je, da čim več staršev svoje otroke usmeri v glasbo, saj v glasbi otroci prav gotovo koristno preživljajo svoj prosti čas.

Nekaj besed je Godbi Lukovica namenila tudi županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar, ki je povedala, da ji je v čast in veselje, da skupaj z obiskovalci v prelepi Sončni dvorani na Brdu prisostvuje enkratnemu dogodku – koncertu Godbe Lukovica, na katerem so prisluhnili njihovi zgodbi ob 25-letnici delovanja. “Vsaka obletnica govori zgodbo o uspehu, podprto s prijateljstvom, združevanjem generacij, skupnimi interese, strastjo do glasbe in skupnim ciljem. Zgodbo ste začeli pisati kmalu po ustanovitvi Občine Lukovica, saj se je pokazala potreba, da bi imeli tudi v naši občini instrumentalni orkester, ki bi postal jedro kulturnega utripa v Črnem grabnu, obenem bi pa ta utrip predstavili tudi navzven. Za nas ste nenadomestljivi. Ste živa šola, iz katere rastejo glasbeniki, ste kulturna znamka Občine Lukovica. Obenem ste tudi navdih za nove generacije, ki bodo skrbele, da bo Godba Lukovica v Črnem grabnu pisala zgodbo še naprej. Pri vašem nadaljnjem delu vam želim, da se s ponosom ozirate na svoje dosedanje dosežke in naj vas še naprej žene nemiren glasbeno ustvarjalni duh, ki vam bo prinašal nove izzive za vaše prihodnje umetniške užitke, s katerimi nas boste razveseljevali kot ste nas vedno do sedaj,” je povedala županja in še dodala, da so ponosni na njihovo zgodbo, ki jo pišejo že 25 let in na vse njihove dosežke: “Ob tej priložnosti vam za vaš praznik iskreno čestitam in se vam zahvaljujem, da ste že četrt stoletja nepogrešljiv del naše skupne zgodbe, ki jo ustvarjamo v občini Lukovica. Kot županja pa vam obljubljam še naprej vso podporo in naklonjenost.”

Ob koncu koncerta je zbrane nagovoril predsednik Godbe Lukovica Aleksander Oražem, nato pa so na oder pristopili še predstavniki drugih godb, ki so slavljencem čestitali za njihovo četrt stoletno obletnico. Za zaključek pa je sledila Rokovnjaška himna, za katero je besedilo napisal Kamilo Domitrovič.

Ob 25 letnici Godbi Lukovice čestitke tudi z naše strani.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi