Glasbeno popotovanje

V organizaciji Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan je v soboto, 3. oktobra 2020, v cerkvi svetega Lenara na Krtini izzvenel odličen koncert z naslovom “Glasbeno popotovanje”. Koncert je navdušil z naborom skladb z ljudsko tematiko iz celega sveta – začelo se je v Ameriki in končalo doma s Cvetjem v jeseni.

V sklopu programa koncerta so obiskovalci izkusili številne glasbene zvrsti, izbrane skladbe pa je s spremnim besedilom povezovalec Igor Velše pospremil z zanimivimi zgodbami o njihovem nastanku. Nastopajoči, ki so ogreli dlani obiskovalcem, so bili Andrej Omejc (saksofon), Teja Komar (klavir), Katarina Kozjek (čelo), Melanija Pintar (flavta). Med drugim so obiskovalci slišali krstno izvedbo skladbe “Maroc” saksofonista Andreja Omejca. Sicer pa sta vse izvajane skladbe za tokratni koncert priredila Teja Komar in Andrej Omejc. Slavnostni govornik na zaključnem koncertu ob 70-letnici Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan in 20-letnici Kulturnega poletnega festivala Studenec je bil Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije.

V svojem govoru je Kovšca med drugim dejal, da mu je žal, da živimo v času, ko se omejujejo stiki, ampak le tako bomo zajezili napredovanje virusa. Kljub temu se omogoča, da ponovno zaživijo kultura, šport, znanost: »Današnji dogodek, ob katerem bomo nedvomno vsi skupaj uživali, naj nas spomni, da moramo uživati v vsakem trenutku, ki nam je dostopen, da se vrnemo k svojim koreninam, to je kulturi. Ne smemo živeti vsak zase, ampak drug z drugim. Želim vam prijeten večer ob dobri glasbi, dobrega zdravja in da bi se še kdaj v srečali na takšnem koncertu.«

Sledil je odličen koncert, kjer so se mladi glasbeniki izmenjavali pri posameznih skladbah. Seveda so ob odlični izvedbi vseh skladb obiskovalci najbolj pričakovali krstno izvedbo Andreja Omejca “Maroc”. Kot je dejal Omejc, ga je že od nekdaj fascinirala glasba iz arabskih dežel, kjer so enkratne harmonije, ritmična kompleksnost in neizmerna izpovedna moč. Glasba se mu je še posebej vtisnila v srce, ko je lani obiskal Maroko. Krstno izvedbo sta predstavila občinstvu skupaj s Tejo Komar, ki ga je spremljala na klavirju. Mladi umetniki glasbeniki so si po izvedbi skladb seveda zaslužili dolg aplavz z stoječimi ovacijami, za konec pa so vsi štirje skupaj zaigrali še Avsenikovo skladbo “Spomin”.

Ob koncu se je organizator vsem štirim mladim umetnikom zahvalil s šopki cvetja z željo, da se še v večjem številu srečajo ob takšni glasbi.

Zelo akustična cerkev svetega Lenarta, ki so jo obiskovalci zasedli po priporočilih NIJZ, je že dolga leta destinacija za izvedbo različnih zvrsti glasbe, za kar se organizatorji zahvaljujejo Župniji Dob in njihovemu župniku, da se tovrstne prireditve lahko izvedejo v tej cerkvi.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi