Glasbeno pogovorni večer Barbare in Marka Zrnec

Srčnost v zakonu, ljubezen in spoštovanje v pesmi in besedi.

Ljubezen najbolj motivira žensko in spoštovanje najbolj motivira moškega. Med zakonskim prepirom mož najpogosteje odklonilno reagira, ko se ne počuti spoštovan, žena pa takrat, ko se ne počuti ljubljena. Čeprav vsi potrebujemo ljubezen in spoštovanje v enaki meri, se ta potreba v času konflikta spreminja, ta razlika pa je tolikšna, kot se razlikuje rožnata barva od modre.

Vse zbrane je v uvodu pozdravila in predstavila goste Ema Smodiš, predsednica Kulturno prosvetnega društva Drouz iz Radomelj, sekcija Srčne srečnice, ki aktivno delujejo že drugo leto. Njihovo delovanje se je pričelo v jeseni leta 2022. Takratna, delno kaotična situacija, jim je dala idejo, da si lepo življenje moramo ustvarjati sami. Da smo odgovorni za svoje misli in dejanja, za svoje boljše počutje. Kdo, če ne vsak posameznik, bo poskrbel, da nam bo skupaj vsem lepše. Pri delovanju jih podpira Občina Domžale in Krajevna skupnost Radomlje.

V letošnjem letu  je rdeča nit dogodkov, ki jih bodo organizirali, »Srčenje«. Prvi dogodek, ki ga je organiziralo Kulturno prosvetno društvo Drouz iz Radomelj, sekcija Srčne srečnice, je potekal v Kodrovi dvorani Kulturnega doma Radomlje, 27. 2. 2024, nosil pa je naslov »SRČNOST V ZAKONU, Ljubezen in spoštovanje v pesmi in besedi«, ki sta ga izvajala avtorja in izvajalca Barbara in Marko Zrnec. Barbara in Marko Zrnec sta v pesmi in besedi predstavila ljubezen in spoštovanje v odnosih, v zakonu, partnerstvu, družini…. Odlično glasbeno interpretacijo avtorskih pesmi Marka Zrneca, ki igra kitaro in poje, so dopolnili še z glasbeno spremljavo, žena Barbara z vokalom in igranjem na kahon, Barbarin brat Peter Štrbenk je zaigral na kontrabas, na orglice pa je vse spremljal odličen virtuoz Robert Ivačič.

In kakšno srečanje je čakalo udeležence dogodka? Barbara in Marko Zrnec sta zakonca iz Dragomlja. Pred šestimi leti sta obiskala tečaj Ljubezen in spoštovanje in ga od takrat dalje izvajata tudi sama. Glasbeni nastop Ljubezen in spoštovanje v pesmi in besedi je nastal kot odgovor na izkazan interes udeležencev tečaja, ki so si želeli še več vsebin na temo zakonskih in partnerskih odnosov. Tako je glasbeno obarvan nastop velik prispevek zakoncev Zrnec k spodbujanju lepih in ubranih odnosov, za katere nam včasih zmanjka orodij ali pa enostavno nimamo znanja, kako priti do njih.

V glasbenem nastopu sta Barbara in Marko pela Markove avtorske pesmi ob spremljavi kitare, orglic, kontrabasa in kahona. Na malo hudomušen in malo resen način sta razmišljala o zakonskih in partnerskih odnosih, ki sta ga razdelila v pet poglavij. Tako so obiskovalci skupaj z gosti osvežili naše hrepenenje po večji dozi ljubezni in spoštovanju in si napolnili baterije, da bodo vztrajali in se trudili za ubrane odnose. Ti nas najbolj osrečujejo in so največja vrednost v življenju. Takrat imamo občutek, da je vse tako, kot mora biti.

Vsem obiskovalcem sta pričarala čudovit večer. Odprla sta svoji srci in vsem preko pripovedovanja in glasbe pokazala zgodbo o ljubezni in spoštovanju. Marko je izredno nadarjen, da besede iz globine svojega srca prenaša v pesem in pri nekaterih besedilih poslušalca kar odnese, saj se marsikdo v njih prepozna. Pesem, ki govori o praznini, ki jo svet ne zapolni nasploh zadene poslušalca, saj je takšna tema pretekla zgodba marsikaterega poslušalca. Preseneti tudi Barbara kot pevka in glasbenica, ki se z lahkoto suče med različnimi inštrumenti. Orglice, ki so zvenele iz ust Roberta Ivačiča, pa so bile pika na i. Čudovit, enkraten in intimen večer, krasne melodije, ki kar kliče, da bi jih prepevali z njima, lepa besedila, ki dajo misliti….In njune iskrene besede, vse je preprosto neprecenljivo. Česar je polno srce, to usta govore. In srca obiskovalcev so tokrat bila res polna lepega, toplega, polna prijetnih občutkov ob glasbenih užitkih, pa tudi navdušenja in hvaležnosti, za vse, kar so doživeli na njunem dogodku. Ubrani ritmi in melodije bodo skupaj z bogatimi besedili še dolgo odzvanjali v mislih in čustvih obiskovalcev, ki so si prišli ogledat in poslušat ta enkraten dogodek.

Avtor: Miro Pivar; Foto/Video: Miro Pivar

 

Tagi