Folklorne skupine iz Kamnika in Domžal zaplesale na območnem srečanju

Ringaraja in Maroltovo srečanje 2022

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti je organiziral Ringaraja 2022 – srečanje otroških folklornih skupin Slovenije 2022. Hkrati z otroško območno revijo, so pripravili tudi Maroltovo srečanje odraslih folklornih skupin Slovenije 2022. Namen srečanja je prikazati in nagraditi najbolj kakovostne in reprezentativne koreografije otroških, odraslih in mladinskih folklornih skupin in s tem spodbuditi razvoj in kakovostno rast tovrstne produkcije.

Območno srečanje otroških in odraslih folklornih skupin Kamnik – Domžale je potekalo v nedeljo, 3. aprila 2022, v Domu kulture v Kamniku. Srečanja sta se udeležila tudi vodji JSKD OI Kamnik Tone Ftičar in JSKD OI Domžale Matej Primožič. Pregledna prireditev je bila pripravljena v sodelovanju z Območno izpostavo JSKD OI Domžale, pokrovitelja srečanja pa sta bili Občina Kamnik in Občina Komenda. Vsakemu takemu nastopu pa pritiče ocenjevanje izvedbenega spleta plesov, zato sta območno srečanje spremljali strokovni spremljevalki Nina Mažgon Müler za Ringaraja in Marija Kapušin za Maroltovo srečanje. Na srečanju so nastopile tri otroške in pet odraslih folklornih skupin.

Na srečanju otroških skupin – Ringaraja 2022 so sodelovale skupine:

  • Mlajša folklorna skupina Verine zvezdice – ŠKUD Verine zvezdice OŠ Marije Vere Kamnik. Vodja skupine je Vanja Hočevar. Prikazali so splet »Pozabljeni prepir«.
  • Otroška folklorna skupina Mengeš – OŠ Mengeš, Kulturno društvo Svoboda Mengeš. Vodji skupine sta Maruša Dimc in Boštjan Svete. Prikazali so splet »Izgubil se je bacek«.
  • Starejša folklorna skupina Verine zvezdice – ŠKUD Verine zvezdice OŠ Marije Vere Kamnik. Vodja skupine je Vanja Hočevar. Prikazali so splet »Spletanje prijateljstva«.

Na srečanju odraslih folklornih skupin – Maroltovo srečanje 2022 so sodelovale skupine:

  • Mladinska folkolrna skupina Mengeš – Kulturno društvo Svoboda Mengeš. Vodja skupine je Boštjan Svete. Zaplesali so splet »Ob metvi v korak«.
  • Folklorna skupina Češminke – Kulturno društvo Domžale. Vodja skupine je Boža Bauer. Zaplesali so splet »Rokovnjači – a smo al nismo«.
  • Folklorna skupina Groblje – Folkorno društvo Groblje, Domžale. Vodja skupine je Nevenka Unk – Hribovšek. Zaplesali so splet »Prekmurski plesi«.
  • Folklorna skupina Kamnik. Vodja skupine je Darko Lešnjek. Zaplesali so splet »So godci za Mihata zaigrali«.
  • Folklorna skupina Mengeš – članska skupina – Kulturno društvo Svoboda Mengeš. Vodji skupine sta Zoran Jagodič in Edo Reven. Zaplesali so splet »Plesi vzhodnega Prekmurja«.

Območna srečanja – vse prijavljene skupine se najprej predstavijo na območnem srečanju svojega območja. V sklop srečanja sodi tudi udeležba umetniškega vodje/vodje/mentorja skupine ali predstavnika skupine na strokovnem pogovoru po njem. Namen srečanja je prikazati in nagraditi najbolj kakovostne in reprezentativne koreografije otroških, odraslih in mladinskih folklornih skupin in s tem spodbuditi razvoj in kakovostno rast tovrstne produkcije. Strokovni spremljevalec po vsakem območnem srečanju za vsako skupino posebej pripravi opisno oceno oziroma analizo predstavljenih programov. Po ogledu vseh območnih srečanj znotraj regije, regijski strokovni spremljevalec pripravi seznam skupin, ki glede kakovosti dosegajo regijsko raven in sestavi program in vrstni red regijskega srečanja.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi