Druga nedelja med letom – nedelja verskega tiska

Mesec januar je mesec verskega tiska, ko smo vsi povabljeni k temu, da bi pogosteje vzeli v roke kakšno duhovno branje, predvsem pa imeli doma vsaj nekaj od rednega verskega tiska. Povabljeni k novemu naročilu ali podaljšanju že obstoječih naročil.

Na drugo nedeljo – nedeljo verskega tiska, 16. januarja 2022, je v cerkvi Marijinega vnebovzetja v Domžalah jutranjo sveto mašo daroval Andrej Svete, duhovni pomočnik v župniji Domžale. Za lepo sveto mašo pa je s petjem poskrbel Cerkveni mešani pevski zbor župnije Domžale pod vodstvom zborovodkinje Ksenije Kozjek ter organista Janeza Kozjeka.

V tokratnem Evangeliju druge navadne nedelje je bil v Božji besedi predstavljen prvi Jezusov čudež na svatbi v Kani Galilejski. Učitelj vere in življenja po njej, ki se razglaša za Božjega Sina, začenja svoje javno delovanje s čudežem spremenitve vode v vino. In to zato, da ohrani veselo razpoloženje pri svatih! Priča smo najbolj veselemu dogodku praznovanja: poroki. Kaj je lahko hujšega, kakor to, da na poroki zmanjka vina? Tudi če ni torte, če je druge vrste meso, kot smo pričakovali … vse to še nekako gre. Ko pa zmanjka vina, tudi svatbe ni. Prvi Jezusov čudež razkriva njegovo skrivnostno delovanje. Naše veselje, praznovanje, življenje je prazno brez Kristusa. Manjka nekaj bistvenega. Jezus prihaja na svet, da človeku vrne dostojanstvo za večnost, ker je bilo ranjeno z grehom. To vodo naše slabosti spreminja v žlahtno vino božjega otroštva.

Na ploščadi pri cerkvi Marijinega Vnebovzetja na Goričici je zgrajen paviljon, na katerem je mozaik patra Ivana Rupnika »Svatba v Kani Galilejski«, kjer Jezus naredi prvi čudež, ko vodo spremeni v vino. Svatba v Kani Galilejski je imela že od samega začetka v krščanstvu zelo velik pomen. Praktično so vsi cerkveni očetje komentirali ta dogodek in odkrivali večplastnost svatbe. Če si še niste ogledali enkratnega mozaika si ga le oglejte s srcem, več o pomenu mozaika pa na spletni strani župnije Domžale.

Na današnjo nedeljo je potekal tudi pregled preteklega leta. V lanskem letu je bilo v domžalski župniji krščenih 29 otrok, prvo sveto obhajilo je prejelo 28 otrok, birmancev je bilo 67, porok je bilo 7, pogrebov je bilo 74.

Na koncu bi opozorili, da zadnje čase prihaja do vse več vlomov v cerkvi, kjer nepridipravi odtujijo denar iz skrinjic, ki je namenjen pomoči revnim. Upamo, da se bo to prenehalo.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi