Domžale ponovno v znamenju tradicionalnega slamnikarskega sejma

V soboto, 3. junija 2023, je v Slamnikarskem parku v Domžalah potekal že 9. slamnikarski sejem, ki iz leta v leto pridobiva na svoji odmevnosti,  slamnikarstvo pa postaja prepoznavna domžalska posebnost, s katero izkazujemo spoštovanje do naših prednikov in naslednikov, ki predstavljajo in ohranjajo skorajda že pozabljeno obrt šivanja slamnikov. To poslanstvo že 11. leto izpolnjuje Slamnikarski muzej s stalno razstavo 300 let slamnikarstva na Domžalskem in drugimi projekti in dogodki, povezani z lokalno kulturno dediščino.

Tudi letošnji sejem, deveti po vrsti, je bil tematski – slama in vse, kar iz nje naredimo, seveda pa je v prvi vrsti bila bogata ponudba slamnikov in prikazi pletenja kit iz slame in šivanja slamnikov. Poleg predstavitve slamnikarstva in slamnatih izdelkov domačih in tujih razstavljavcev, letos je v goste prišla tudi Slamarska sekcija HKPD Matija Gubec Tavankut  iz Srbije, so pri izboru razstavljavcev nadaljevali z vsebinsko nadgradnjo izdelkov iz naravnih materialov, z demonstratorji različnih slovenskih rokodelskih spretnosti in eko izdelki.

Bogat spremljevalni program sejma

Na sejmu je potekal bogat spremljevalni program z različnimi glasbenimi, plesnimi in pevskimi nastopi domžalskih skupin, z rokodelskimi prikazi, vodenimi ogledi, animacijami za otroke in modno revijo. Med nastopajočimi so bili Godba Domžale, Domžalske mažoretke Twilrerice, Folklorno društvo Groblje, Pihalni orkester GŠ Domžale, Pevski zbor Radomlje, Domžalski komorni zbor in drugi; v okviru Društva Lipa Domžale pa je potekal Pozdrav poletju, koncert citrarjev in kitaristov pod vodstvom Damjane Praprotnik z gosti.

Modna revija – posebnost slamnikarskega sejma

Modna revija je bila spet ekskluzivna, saj je to posebnost domžalskega slamnikarskega sejma, na kateri prikažejo nove in moderne smernice nošnje slamnikov in oblačil. Na modni reviji so v več izhodih predstavili različne slamnike, ki niso le zaščita pred soncem, temveč tudi zelo lep modni dodatek. Nov koncept letošnje modne revije je bila predstavitev dela lokalnih oblikovalcev Lup.jeans in Odbite babite, v drugem segmentu so se predstavili študenti Fakultete za design in kot zadnji del revije so obiskovalci spremljali nove kolekcije uveljavljenih slovenskih modnih oblikovalcev, JKH identity, David Bacali in Bubalina design studio, vse izhode pa so povezovali slamniki Ana Cajhen. Idejno so predstavili dejstvo, da gre pravi slamnik na vsako poletno modno kombinacijo. Avtorica modne revije in oblikovalka slamnikov Ana Cajhen je letos odlično zrežirala modno revijo.

Slamnikarski sejem je otrokom prijazna prireditev

Poskrbljeno pa je bilo tudi za zabavo otrok, saj so imeli na travniku ob občinski zgradbi ustvarjalni kotiček Slamnikarskega muzeja, pletenje kit iz slame, ki ga je vodila pletica Milka Breznik, Slamice in žičke; ustvarjalna delavnica, na kateri so zlagali, krivili, nizali, rezali, sestavljali in … ustvarjali po svoje, nagradno tekmovanje v družinski igri ŠTRBUNK, Tovarna milnih mehurčkov s Teatrom Cizamo / Ustvarjalne delavnice z učenci OŠ Rodica / Kup doživetij s Turističnim podmladkom OŠ Venclja Perka Domžale / Grinijeva misija varovanja okolja – Prodnik d.o.o. / ŠAD Mavrica z lokostrelstvom, perjanicami in poslikavo obrazov …

Potrebno je omeniti, da so na tokratnem slamnikarskem sejmu izpostavili tudi Slamnikarski muzej, ki se v parku predstavlja z bogato ponudbo slamnikov, z rokodelskimi prikazi, ustvarjalnimi delavnicami itd. Slamnikarski muzej je bil odprt za oglede ves čas prireditve s stalno razstavo 300 let slamnikarstva na Domžalskem in občasno razstavo Kofutnikova domačija včeraj, danes, jutri. Obiskovalcem pa so bili na voljo tudi muzejski vodniki za individualna vodstva po muzeju in tematski poti »Sprehod med tovarnami slamnikov v Domžalah«.

Častna gostja sejma je bila Nataša Pirc Musar, predsednica Republike Slovenije

Letošnja častna gostja sejma je bila dr. Nataša Pirc Musar, predsednica Republike Slovenije, ki je skupaj z županjo Občine Domžale mag. Renato Kosec, direktorjem Kulturnega doma Franca Bernika Domžale Juretom Matičičem ter otrok iz Vrtca Urša odprla začetek sezone nošenja slamnikov. Na slavnostnem odprtju sezone nošenja slamnikov je skupaj z domžalskimi mažoretkami in twiterlicami nastopila Godba Domžale.

Na devetem Slamnikarskem sejmu so organizatorji pripravili bogat kulturni program, ki je potekal skozi ves dan. V uvodu sejemskega in spremljevalnega programa, ki se je pričel ob 10. uri, je Špela Šebenik, povezovalka prireditve, s pozdravnim nagovorom predstavila razstavljavce in program nastopajočih. Po predstavitvi pa so nastopili: Domžalske mažoretke in twirlerice iz OŠ Rodica / plesni nastop, Moški pevski zbor upokojencev Janez Cerar Domžale / pevski nastop, Otroška folklorna skupina OŠ Mengeš / plesni nastop, Domžalski rogisti / glasbeni nastop, Folklorno društvo Groblje / plesni nastop, Pihalni orkester GŠ Domžale / glasbeni nastop.

Ob 12. uri se je začela modna revija z oblikovalci oblačil: Lup.jeans, Odbita babita, študentje Fakultete za design, JKH identity, David Bacali, Bubalina design studio / oblikovalka slamnikov in koordinatorka revije Ana Cajhen. V treh izhodih so obiskovalci videli izredno zanimive in lepe kreacije, ki so jih popestrili slamniki Ane Cajhen različnih oblik in barv.

Pozdrav poletju

Sledila je glasbena poslastica Pozdrav poletju – koncert citrarjev in kitaristov Društva Lipa Domžale pod vodstvom Damjane Praprotnik. Pridružile so se jim Ženska klapa Kamelije in Citrarska skupina Dominae z gosti. Organizator koncerta je bilo Društvo Lipa, Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale. Po Pozdravu poletja so zapeli še Ženski pevski zbor Stane Habe, Mešani pevski zbor Drouz Radomlje, Domžalski komorni zbor, vmes sta Slamnikarski muzej in TIC Domžale podelila licence novim muzejskim vodnikom. Nadaljevanju je sledil Moški pevski zbor Radomlje, Duo s.p.  orgličar Silvo Girandon in prof. Peter Napret, bogat kulturni program, ki se je odvijal skozi ves dan z vmesnimi vložki modne revije in odprtja nošenja slamnikov pa so zaključile pevke Šola zdravja, skupina ljudske pevke.

Na sejmu so se predstavili gostje iz tujine, Slamarska sekcija HKPD Matija Gubec Tavankut (Srbija), od domačih razstavljavcev pa Slamnikarski muzej Domžale, Alenka Leber – Naravna slamica (Zgornja Kungota), Brigita in Janez Smodiš (Beltinci), Čebelarsko društvo Domžale, Čebelarsko društvo Krtina Dob, Dežela zelišč (Polhov gradec), Dom upokojencev Domžale, Društvo narodnih noš Domžale, Društvo Verjamem vate – LUP.jeans, (Domžale), Fakulteta za dizajn (Ljubljana), Janez Jakob – Doužnjek (Ljubljana), Jugošik x Ana Cajhen (Domžale), Katarina Goltez – Ilustracija konj (Mengeš), Klarart oblikovanje (Domžale), KUD Fran Maselj Podlimbarski (Krašnja), Mama Lama – Nataša Podobnik (Domžale), Marijan Vodnik (Domžale), MD Društvo Jesenski cvet (Domžale), Mojca Novak – Domek (Lukovica), Odbita Babita (Domžale), Pajk klobuki d.o.o. (Ljubljana), Primož Rojc s.p. (Ilirska Bistrica), Rezina kruha (Food Cool Tour), SŽ-ŽIP d.o.o. (Ljubljana), ŠRD Konfin (Sv. Trojica), Tako lepo – Jasna Jež s.p. (Logatec), TD Rača, TIC Domžale, Vili Van Style – Zavod TRI-P (Ljubljana-Zagorje), Zajchek woods (Moravče), Zavod Dobra pot – Vremenski britof, Zhivaspottery (Domžale), Zvoki narave – Anton Petek (Mozirje).

Bilo je zelo živahno, kar je pripomoglo tudi lepo vreme, kljub jutranjemu dežju, ki je še ob deveti uri škropil zemljo. Ob uradnem začetku sejma je dež ponehal, obiskovalci pa so nato hitro zapolnili Slamnikarski park.  Sejem je uspel v vseh pogledih, organizatorji pa že pogledujejo v prihodnji, deseti Slamnikarski sejem.

DCIM100GOPROGOPR5995.JPG

Prireditev je potekal v organizaciji Slamnikarskega muzeja Domžale, ki deluje v okviru Kulturnega doma Franca Bernika Domžale in v sodelovanju z Občino Domžale.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi