DAME HARMONIJE – koncert s solistkami

Na tokratnem koncertu Simfoničnega orkestra Domžale - Kamnik bodo blestele (mlade) solistke. Na odru KD Franca Bernika Domžale, v nedeljo 17. marca ob 19h

Vljudno vabljeni na koncert Simfoničnega orkestra Domžale – Kamnik. Potekal bo v soboto, 16. marca 2024 ob 19.00h v Domu kulture Kamnik in v nedeljo, 17. marca 2024 ob 19.00h v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale. 

Na sporedu: Saint-Saëns, Kopač, Rossini, Šavli, Bizet
Dirigent: Zoran Bičanin
Solistke: Ajda Kričaj, flavta; Nuša Planinc, violončelo; Tanea Lipovšek, marimba

S tokratnim koncertom se bomo poklonili (glasbenim) damam. Muzam, glasbenicam (damam harmonije), poslušalkam, …

Ena izmed teh je usodno vplivala na glavnega junaka Saint-Saënsove opere Rumena princesa, ki se do ušes zaljubi v portret japonske lepotice (Rumene princese) in iznenada povsem pozabi na damo ob sebi  svojo resnično in bolj dosegljivo ljubezen. Uverturo opere tako preveva orientalska zvočnost Japonske s svojo mirno, uglajeno, a tudi svečano in na trenutke igrivo melodiko. Opera se sicer navkljub čudovitim japonskim zvokom uverture konča z ljubezensko “zmago” nejaponske dame.

Osrednji del koncerta bodo izvedle dame harmonije  solistke  vsaka s svojim inštrumentom in v svojem slogu. Prva izmed teh, flavtistka Ajda Kričaj, bo očarala s spevnim, umirjenim in na trenutke skorajda meditativnim Concertinom za flavto in godala, Petra Kopača. Sledi ji violončelistka Nuša Planinc, ki bo svoje mojstrstvo dokazala v virtuoznih variacijah Une larme (sl. solza) Gioachina Rossinija, kjer so prikazane mnoge raznolike plasti in tehnike violončelističnega ustvarjanja. Trio mladih solistk bo dopolnjen s tolkalko Taneo Lipovšek in njeno mogočno marimbo. Popeljali nas bosta od misteriozne temačnosti 2. do plesne igrivosti 3. stavka Koncerta za marimbo in orkester, Petra Šavlija.

Koncert zaključuje samostojno orkestrsko delo, tokrat z zvoki iz francoske Provanse, kjer se na podeželju, v bližini mesta Arles, odvije zapletena ljubezenska zgodba, del katere je dekle iz Arlesa, Arležanka, v katero se usodno (in nesrečno) zaljubi mladenič Friderik. Nabor glasbe iz te Bizetove opere, Arležanska suita št. 2, bo naslikal mirno podeželsko pokrajino, ljubezensko hrepenenje, mogočne francoske melodije ter igrivo živahnost podeželskega življenja.

Vstopnico lahko kupite preko spleta ter na blagajnah obeh kulturnih domov.

Avtor: Simfonični orkester Domžale-Kamnik;  Foto: Simfonični orkester Domžale-Kamnik

Tagi