Da bo letina dobra

Da bo letina dobra, da bodo čebele zdrave in še veliko drugih prošenj je bilo tokrat izrečenih pri sveti maši za rajne čebelarje in čebelarke, ki je v sredo 19. aprila 2023, potekala pred kapelico svetega Ambroža, ki se nahaja tik pod Čebelarskim centrom Slovenije na Brdu pri Lukovici. Pri sveti maši so zbrani čebelarji in čebelarke Bogu priporočili sebe, svoje pridne čebelice ter prosili blagoslova za svoje delo, delo čebel in za dobro letino.

Poleg čebelarjev iz Lukovice, so kapelico obkrožili še člani in praporščaki sosednjih čebelarskih društev iz Domžal, Dolskega, Kamnika, Moravč in Krtine. V svojem nagovoru je župnik Gregor Luštrek poudaril pomen čebel. Sicer majhne, krhke in šibke živalce marljivo opravljajo v naravnem ciklu pomembno nalogo in vsa zahvala gre vsem čebelarjem in čebelarkam, ki vse leto pridno skrbijo za čebelje družine.

Spregovoril je tudi o življenju svetega Ambroža, zavetnika čebelarjev. Kajti on nas uči čuječnosti, pripravljenosti in odprtosti sprejeti Božjo voljo. V prošnjah smo prosili, da Bog skupaj s svetniki rajnim čebelarjem in čebelarkam podari večno življenje, čebele pa obrani kužnih bolezni in ostalih nevšečnosti, vsem skupaj pa nakloni lepo vreme.

Po končani sveti maši je sledilo prijetno druženje pred čebelnjakom Čebelarskega društva Lukovica, kjer je pogovor tekel o čebelah, medu in delu čebelarjev in čebelark v pomladanskem času.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi