Citrarska skupina Notice 10 letnico delovanja obeležila s slavnostnim koncertom

Citrarska skupina Notice, ki deluje v okviru Kulturnega društva Domžale, je ob 10. obletnici delovanja priredila slavnostni koncert z gosti, ki se je odvijal v nedeljo, 29. januarja 2023, v Kulturnem domu Franca Bernika.

Na koncertu so poleg slavljenk – citrarske skupine Notice nastopile ‘Ta mlade Notice’ pod vodstvom prof. Petra Napreta, katerim se je pri skladbi »Domovina« pridružil orgličar Silvo Girandon, učenci citer Glasbene šole Domžale pod vodstvom prof. Neli Zidar Kos, Banda citrarska in Klemen Torkar pod vodstvom prof. Petra Napreta ter Citrarska skupina Sončnice in skupina kitaristk Tempo Društva Lipa Domžale pod vodstvom Jasmine Levičar. Koncert je povezovala predsednica Zveze kulturnih društev Domžale Klavdija Gregorin Štiftar.

Po uvodni skladbi citrarske skupine Notice je zbrane nagovoril podžupan Občine Domžale Matej Primožič, ki je slavljenkam zaželel še veliko skupnih let pri igranju tega prekrasnega strunskega instrumenta. Sledil je slavnostni koncert, za kar so več kot odlično poskrbele slavljenke in njihovi gostje, ki so polni dvorani obiskovalcem pričarali lep januarski večer poln prijetne glasbe.

Ob koncu programa sta Pavel Pevec, predsednik Kulturnega društva Domžale ter Matej Primožič, podžupan Občine Domžale citrarkam skupine Notice in njihovemu mentorju prof. Petru Napretu podelila priznanja Javnega sklada za kulturne dejavnosti za deset letnico delovanja. Čestitke so slavljenkam izrekli še nekateri gostje. Največ čestitk pa je bila deležna Boža Bauer, ki je v Kulturnem društvu Domžale opravljala mentorsko delo pri Otroški folklorni skupini Domžale kot tudi za aktivno spodbujanje citrarstva na Domžalskem. Po njeni zaslugi pa imamo v Glasbeni šoli Domžale oddelek citrarjev, ki ga vodi prof. Neli Zidar Kos, predsednica Citrarskega društva Slovenije, v Društvu Lipa, Univerzi za tretje življenjsko obdobje Domžale deluje skupina citrark pod vodstvom prof. Damjane Praprotnik, v Kulturnem društvu Ihan pa deluje Banda citrarska. Trenutno v Domžalah na citre igra več kot štirideset citrark, kar našo občino uvršča v sam vrh citrarjev v Sloveniji. Zahvalili so se tudi Javnemu skladu RS za kulturne dejavnosti, Območni izpostavi Domžale, Zvezi kulturnih društev Domžale ter Kulturnemu društvu Domžale za podporo pri organizaciji slavnostnega koncerta Notic.

Ob koncu so vsi nastopajoči zaigrali ponarodelo pesem Moravška dolina, ki jo je zapel tenorist Klemen Torkar, pri petju pa se mu je pridružili še obiskovalci koncerta. S tem pa se je tudi uradno zaključilo prvih deset let delovanja Notic. Z najboljšimi željami Noticami, da bodo še nadaljevali z igranjem, se pridružujemo tudi mi.

Naj še omenimo, da so k pripravi koncerta stopile skupaj vse članice skupine Notice, saj je bilo potrebno postoriti marsikaj. Med priprave je spadalo tudi izdelovanje rož iz krep papirja, s katerim so okrasile dvorano, rožo pa je prejel tudi vsak obiskovale koncerta. Pri izdelavi rož iz krep papirja, so Noticam na pomoč priskočili članici Odbora za ohranjanje kulturne dediščine v Društvu upokojencev Domžale, Marija Ratkovič in Sonja Beno.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi