Četrto romanje k sveti Notburgi v Groblje. Praznovanje zlate maše Alojzija Rajka

V nedeljo, 12. septembra 2021, so verniki ponovno poromali k sv. Notburgi v Groblje, zavetnici kmetic in gospodinj, tudi priprošnjici za zdravje in srečen porod. Sveta Notburga ima namreč svoj oltar na severni strani cerkve svetega Mohorja in Fortunata v Grobljah. Člani Folklornega društva Groblje so v sodelovanju z jarškim župnikom Matjažem Križnarjem in Turističnim društvom Jarše – Rodica organizirali romanje k zavetnici revnih in ubogih. Romanja se je letos udeležilo večje število romarjev, kot na prvih dveh romanjih. Večina romarjev je bila v narodnih nošah. Romarji so na čelu s kipom sv. Notburge, nove pridobitve folklornega društva Groblje, praporom sv. Notburge ter s praporom Turističnega društva Jarše – Rodica krenili od Kulturnega doma v Grobljah do cerkve sv. Mohorja in Fortunata. Sveto mašo je ob 50-letnici mašniškega posvečenja daroval Alojzij Rajk, ob somaševanju Štefana Babiča, ki je letos praznoval 60-letnico mašniškega posvečenja ter domačega župnika Matjaža Križnarja.

Na drugo septembrsko nedeljo je bilo v Grobljah še posebej slovesno, kar so oznanjali tudi zvonovi, na katere so pritrkovalci slovesno pritrkovali. Pred sveto mašo so duhovniki z ministranti pred vhodom v cerkev sprejeli vse romarje in kipec sv. Notburge, ki je v lasti plesalcev Folklornega društva Groblje. Letos so si naredili tudi prapor, na katerem je na eni strani všiti emblem folklornega plesnega para, na drugi strani pa so dali všiti sveto Notburgo, ki je sedaj zavetnica folklornikov iz Grobelj. Alojzij Rajk je blagoslovil novo pridobitev folklorne skupine, Štefan Babič pa je blagoslovil vse romarje. Po blagoslovu so v ešalonu narodnih noš kip svete Notburge ter prapor svete Notburge in Turističnega društva Jarše – Rodica ponesli pred njen oltar v grobeljsko cerkev. Pri maši je ob spremljavi orgel, na katere je igral organist Peter Pogačnik, prepeval Mešani pevski zbor župnije Jarše pod vodstvom zborovodkinje Katarine Pirnat.

Poleg romanja k sv. Notburgi so v Grobljah praznovali tudi zlato mašo Alojzija Rajka, nekdanjega jarškega župnika, ki je daroval zahvalno sv. mašo ob svojem zlatem jubileju.

Po Evangeliju se je gospod Lojze Rajk predstavil z besedami: »Lojze (Alojzij) Rajk sem bil rojen 19. maja 1944 v revni kmečki družini v Bojanji vasi, župnija Radovica pri Metliki. Bilo je 14 otrok – 8 fantov in 6 deklet – razen 3-letne sestrice Terezike – smo vsi doživeli odraslost. Zdaj nas je živih še 8 (3 Avstralija, 1 Holandija, 4 Slovenija). V osnovni šoli sem bil 4 leta na Radovici, 2 v Metliki, 2 na Rakovniku v Ljubljani, v gimnaziji pa 2 leti v Križevcih na Hrvaškem, v Vipavi sem 1964 naredil maturo. Isto leto sem se vpisal v bogoslovje v Ljubljani. 1969 sem septembra šel v JLA do februarja 1971 (Bihać, Delnice – vojaški kuhar). 29. junija 1971 sem bil posvečen v duhovnika v ljubljanski stolnici. Moja duhovniška pot: 1971 – dve leti kaplan v Ribnici, 1973 eno leto v Šentjerneju, 1974 Moravče-Peče-Vrhpolje, 1976 – nadomeščanje 5 mesecev v Preddvoru in 10 tednov pomoč v Avstraliji. 1976 sem nastopil kot župnik v Starem trgu ob Kolpi-Nemška Loka-Spodnji Log, kjer sem ostal 13 let. (Tu sem tudi kmetoval in zavzeto obnavljal cerkve.) 1990 sem šel za 5 mesecev v duhovniško šolo v Loppiano pri Firencah. Po vrnitvi sem bil imenovan za župnika v mladi župniji Jarše pri Domžalah, kjer sem dokončal gradnjo novega župnijskega centra. 1996 sem se javil za izseljenskega duhovnika v Belgiji in na Nizozemskem. Nekaj let sem skrbel za naše rojake tudi v Luksemburgu. (Tri leta sem bil so-župnik tudi za domačine Flamce v 4 župnijah v Maasmechelenu.) V Bruslju sem tudi lastnoročno obnavljal stavbe Slovenskega pastoralnega centra. Po 10 letih sem bil poslan k slovenskim rojakom v Nemčijo v Essen – Kar v petih škofijah (Essen, Aachen, Köln, Münster, Paderborn) so bili razkropljeni moji “farani” v razdalji 250 km. Tu sem ostal 13 let do upokojitve pri dopolnjenih 75 letih. V času teh službovanj sem uporabljal poleg slovenskega in hrvaškega še nemški, flamski (nizozemski), italijanski, angleški in francoski jezik. Bog mi je dal nadarjenost za jezike, pa tudi za mnoga praktična obrtniška dela. Za vse talente sem Bogu zelo hvaležen, pa tudi za dobro voljo, ki mi jo je navrgel … Dragi jarški farani! Z veseljem sem prišel med vas. Priporočam se vam v molitev, da bi zdrav in veder služil Bogu in vam, dokler mi bodo telesne in duševne moči dopuščale. Nekateri so me vprašali, kako naj me kličejo. Meni bo všeč, če mi rečete kar Lojze ali gospod Lojze«.

Ob koncu so se župljani župnije Jarše darovalcu svete maše zlatomašniku Alojziju Rajku s kmečkimi dobrotami zahvalili za njegovo 50-letno mašniško posvečenje, zlatomašnik pa je vsem podaril zlatomašniki blagoslov.

Ob zaključku romarske nedelje so se romarji posladkali z dobrotami, ki so jih napekle članice TD Jarše-Rodica in gospodinje.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi