Četrti dalmatinski pušeljc Ženske klape Kamelije z gosti

 Koncert dalmatinske glasbe z etno pridihom

V Domžalah članice Ženske klape Kamelije organizirajo koncerte z enotnim naslovom Dalmatinski pušeljc. Letos so se še posebej potrudile, saj so izvedle koncert, kjer je odzvanjala tako slovenska kot dalmatinska glasba z etno pridihom. Poletje se približuje, plaže se bodo čez dobra dva meseca pričele polniti, počitniške prikolice v kampih in stanovanja v hišicah bodo zaživeli, ob obali pa bo za nekaj poletnih mesecev zazvenela dalmatinska pesem različnih klap. Večinoma moških, a na domžalskem imamo tudi ženko klapo, ki odlično izvaja dalmatinske pesmi in jim s svojimi ženskimi glasovi dodajajo poseben zven. Letos so obiskovalcem koncerta pričarale nostalgijo na pretekla poletja, nekaterim pa so vzbudile skomine na prihajajoče poletje. Izvedle so namreč Dalmatinski pušeljc, ki je že četrti po vrsti. Tokrat je bil obarvan v etno melosu, tako slovenskem kot dalmatinskem. Seveda za vse ljubitelje dalmatinskih priredb ni manjkalo niti teh.

V soboto,17. februarja 2024 so v Kulturnem domu Groblje za nostalgike in ljubitelje dalmatinskega melosa članice Ženske klape Kamelije izvedle skupaj z Moško vokalno skupino Lipa iz Litije koncert, ter obiskovalce popeljali v ritme dalmatinske glasbe z etno pridihom. Seveda so obiskovalci, ki so napolnili dvorano do zadnjega kotička, slišali odličen program, ki je zajemal repertoar pesmi od slovenskih korenin, k cvetkam z dalmatinskih ljudskih logov, do zimzelenih zabavnih pesmi iz Dalmacije. Ob koncu koncerta pa sta obe skupini skupaj zapeli še tri pesmi. Koncert je z svojimi hudomušnimi vložki povezoval Darko Mavsar.

Članice Ženske klape Kamelije povezuje veselje do klapskega petja in prijetnega ženskega druženja. Skupina zdaj šteje 8 članic, so-pevk in hkrati prijateljic. Posebno mesto dajejo dalmatinskim pesmim, ki jih po zaslugi prof. Damjane Praprotnik lahko kombinirajo s citrami. Svoj repertoar bogatijo tudi s priredbami slovenskih popevk in Avsenikovih skladb. Ker pa tudi slovenska ljudska glasba vedno znova poboža dušo, z veseljem zapojejo tudi kakšno ljudsko. Umetniška vodja klape je zadnji dve leti Romanca Božič. V šestih letih svojega delovanja v okviru KD Domžale so doslej pripravile osem samostojnih koncertov in gostovale na različnih glasbenih dogodkih po Sloveniji. V Domžalah zadnja leta organizirajo koncerte pod enotnim naslovom Dalmatinski pušeljc – ta je že četrti po vrsti, tokrat s pridihom slovenskega ljudskega melosa.

Moška vokalna skupina Lipa je del Pevskega društva Lipa Litija, drugega najstarejšega pevskega društva v Sloveniji (1885). Sama vokalna skupina pa je nastala v letu 2008 kot odraz interesa nekaj fantov, prijateljev po ubranem petju, predvsem v družbi in podoknicah. Ob začetnih tovrstnih podvigih so fantje ugotovili, da lahko naredijo še kaj več in so se tako podali v dalmatinske, ljudske, narodno-zabavne, rockovske, popevkarske vode in še mnoge druge. Zelo zvesti pa ostajajo klasični moški oktetovski glasbi in skladatelju Petru Jerebu.

Ob koncu so se članice zahvalile gostom za pridodan moški klapski pridih pesmi ter povezovalcu, misli pa jim nese že na naslednji, peti dalmatinski pušeljc.

Avtor: Miro Pivar; Foto/Video: Miro Pivar

 

Tagi