Častitljivih 50 let Moškega pevskega zbora Radomlje

Po dveh letih negotovosti je na pevski oder znova prišel Moški pevski zbor Radomlje. Za jubilejni koncert je odpel repertoar pesmi, ki so jih izbrali pevci sami. V sklopu koncerta je potekala tudi podelitev Gallusovih priznanj, obiskovalci koncerta pa so si lahko ob zapetih pesmi ogledali tudi slikovni material o petdesetletnem delovanju zbora, ki se je prikazoval na projekcijskem platnu v ozadju.

Koncert ob petdeset letnici delovanja Moškega pevskega zbora Radomlje je potekal v petek, 25. novembra 2022,  v Kulturnem domu Radomlje. Na koncertu so se spomnili tudi pevcev, ki so žal že odšli za mavrico. Zborovodja zbora je Primož Leskovec, Galusova priznanja je podelil Matej Primožič, vodja JSKD OI Domžale, program pa je povezoval Darko Mavsar.

Zametki Moškega pevskega zbora Radomlje segajo v leto 1969, ko je nekaj članov Prostovoljnega gasilskega društva Radomlje na gasilski seji imenovalo pripravljalni odbor za ustanovitev pevskega zbora. Spomladi, točneje 25. marca 1970, so ti zanesenjaki postali ustanovni člani Moškega pevskega zbora Radomlje, ki je dve leti deloval v okviru gasilskega društva. Desetim ustanovnim članom se je že na začetku priključilo enajst pevcev, prvi zborovodja pa je za sedem let postal prof. Stane Habe. Dve leti kasneje je zbor prerastel v samostojno društvo, ki je do danes nekajkrat spremenilo ime – od leta 2016 se uradno imenujejo Kulturno društvo Moški pevski zbor Radomlje.

Nemogoče je na kratko orisati delovanje zbora v teh desetletjih, pa vendarle poskusimo najti nekaj poudarkov: brez zbora ni minil praktično noben dogodek v Radomljah, tudi v širšem domžalskem okolju so jih poslušali na številnih prireditvah. K temu je pripomoglo zgledno sodelovanje s krajevno skupnostjo, z Občino Domžale, Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti, z društvi v njihovem kraju (Foto kino in video klub Mavrica, Kulturno društvo Radomlje, PGD Radomlje), pozabiti ne smemo niti na Osnovno šolo Preserje in na sodelovanje z domžalskim Območnim združenjem za vrednote NOB.

Nastopov širom po Sloveniji ne bomo naštevali, preveč jih je bilo. Ne morejo pa mimo občinskih pevskih revij (od leta 1971) ter revij obrtniških pevskih zborov Slovenije, na katerih od leta 1984 sodelujejo tudi s pomočjo Območne obrtno- podjetniške zbornice Domžale. Posebej velja omeniti še njihova gostovanja v Nemčiji (Dachau, Frankfurt), na Madžarskem (Szentbekalla) in nepozabne izmenjave s pevci iz nemškega Rüdenaua in avstrijskega Škocjana.

Leta 1973, in kasneje še večkrat, so naredili prve posnetke za ljubljanski radio, pred dvajsetimi leti pa so izdali zgoščenko. Zbor je v vseh teh letih vodilo kar 17 zborovodij – poleg prvega, Staneta Habeta, naj omenimo še Primoža Leskovca, ki je z njimi zdržal največ, to je 14 let in jih vodi tudi v jubilejnem letu. Tudi predsednikov zbora se je v petih desetletjih zvrstilo kar sedem: najdlje, 19 let, je zboru predsedoval Franci Velepec, že sedmo leto pa je njihov predsednik Marjan Franc Levstek.

Praktično vsako leto pripravijo letni koncert, zadnja leta s tematskimi vsebinami. Podobno velja letos, ob jubilejnem koncertu, ki zaradi zdravstvenih razmer sicer zamuja dve leti: predstavili so nam pesmi, ki so jih po svojem okusu izbrali pevci sami, vsak po eno.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi