Blagoslov vozil na Krištofovo nedeljo

“Kakor sv. Krištof, ki je na rámah nosil Boga, čutim danes težo vsega sveta.” V soboto, 24. julija 2021, je imel god sv. Krištof, zavetnik čolnarjev, splavarjev, nosačev, romarjev, v novejšem času pa še avtomobilistov in pilotov. Je tudi priprošnjik v smrtni uri. Sv. Krištof je tudi eden od štirinajstih priprošnjikov v sili. Vedno, ko usedemo v avtomobil ali na kako drugo prevozno sredstvo, prosimo in se zahvalimo: “Dobri Bog, na priprošnjo sv. Krištofa nas varuj pred nevarnostmi in nezgodami, Amen”.

Nedelja, 25. julija 2021, je 17. navadna nedelja med letom in hkrati Krištofova nedelja ter tudi Jakobova nedelja, saj na ta dan goduje sveti Jakob. Poleg tega pa smo prvič obeležili tudi svetovni dan starih staršev in ostarelih. Papež Frančišek nas je povabil, da bi od sedaj naprej vsako leto na 4. nedeljo v juliju obhajali svetovni dan starih staršev in ostarelih ter bolj ozavestili, kakšno bogastvo in vrednost predstavljamo stari starši in ostareli za današnjo družbo.

Sveto mašo v cerkvi Marijinega vnebovzetja v Domžalah je na Krištofovo nedeljo daroval domžalski župnik mag. Klemen Svetelj, pri vseh svetih mašah pa so imeli tudi blagoslov avtomobilov (tudi v soboto zvečer), ko po starem običaju blagoslavljamo naše avtomobile in prosimo za varno vožnjo. Blagoslovna molitev je potekala v cerkvi, nato pa je šel duhovnik okoli cerkve do vseh avtomobilov in vsakega posebej blagoslovil.

Duhovniki po celi Sloveniji so pri svetih mašah blagoslavljali naša vozila (avtomobile, kombije, motorje, kolesa …) ter delili Krištofove kartončke in nalepke, verniki pa smo ob tej priložnosti darovali za misijonska vozila. Preko misijonske vozniške akcije MIVA Slovenija že 34 let pomaga slovenskim (in tudi drugim) misijonarjem v deželah tretjega sveta. Po zaslugi misijonske vozniške akcije MIVA Slovenija so naši misijonarji rešili že mnogo človeških življenj, lajšali stiske, lakoto, poskrbeli za vzgojo, za delo in pridelek, verouk in zakramente, maševali in pričevali za neskončno Božjo ljubezen do ljudi.

**************************************************************

BLAGOSLOV VOZNIKOV

Nebeški Oče, milostno blagoslovi vse voznike. Bodi z nami, ko smo v tem hitrem tempu življenja sredi vsakdanjega prometa. Podeli nam pozorne oči in skrbno zbranost, da nihče zaradi nas ne bo utrpel škode. Vzbujaj v nas spoštovanje do življenja, pameten odnos do tehnike in odgovornost do narave. Varuj nas in vse udeležence v prometu vseh nevarnosti in nesreč. Odvrni od nas nepazljivost, lahkomiselnost in neodgovorno hitenje. Pomagaj nam, da bomo z vso odgovornostjo skrbeli zase in za druge, da se bomo vsi z vseh poti vrnili zdravi in srečni. Ko bomo na poslednji poti, naj srečamo tebe, ki živiš in nas vodiš vekomaj.

Amen.

BLAGOSLOV VOZIL

Gospod naš Bog! Z zaupanjem prihajamo k tebi in te prosimo: blagoslovi vsa ta vozila, ki nam vsak dan na različne načine služijo. Obvaruj pred nesrečami in škodo vse ljudi, ki se vozijo na delo ali k razvedrilu. Pokaži nam, kako lahko s svojimi vozili lajšamo in lepšamo življenje svojim družinam in našim bližnjim in nas spodbujaj, da bomo s svojimi vozili vedno v službi dobrote, spoštovanja in ljubezni. Pomagaj nam, da bomo v prometu vedno odgovorni, obzirni in pripravljeni pomagati. Kaži nam vedno pravo pot v življenju, da se bomo vedno obnašali kot sodelavci Kristusa – ki s teboj živi in kraljuje vekomaj.

Amen.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi