Blagoslov butaric in zelenja na cvetno nedeljo

Danes je  šesta postna nedelja – cvetna nedelja. Jutranja sveta maša v župniji Domžale se je začela na trgu pred cerkvijo in paviljonom, ozaljšanim z mozaikom, ki pripoveduje o Jezusovem prvem čudežu. Velika množica faranov se je zbrala z butaricami in zelenjem. Nekateri so imeli velike, doma izdelane butare, drugi oljčne vejice. Pritrkovalci so z pritrkavanjem na cerkvene zvonove oznanjali veselo cvetno nedeljo in vabili vernike k sveti maši. Ob pesmi cerkvenega Mešanega pevskega zbora župnije Domžale, je domžalski župnik mag. Klemen Svetelj blagoslovil butarice, cvetje ter zelenje. Po blagoslovu so se verniki z zelenjem in butaricami pomaknili v cerkev Marijinega vnebovzetja kjer se je nadaljevala maša.

Jutranjo sveto mašo na cvetno nedeljo je daroval mag. Klemen Svetelj, s pesmimi pa je sveto mašo popestril cerkveni Mešani pevski zbor župnije Domžale pod vodstvom dirigenta Martina Kozjeka in organista Anžeta Kozjeka. Pri jutranji sveti maši in vseh ostalih svetih mašah pa so verniki poslušali pasijon, zapis Jezusovega trpljenja.

Pomen butaric in zelenja, ki ga pripravimo za cvetno ali oljčno nedeljo je večplasten. Oljka je odporno sredozemsko zimzeleno drevo, ki je simbol miru in sprave, zelenje pa predstavlja rodovitnost in življenje. Barvno bogate butrarice in zelenje prinašajo veselje do pomladi, svetlobe in več življenja. Tako zelenje in butarice, ki jih na cvetno nedeljo nesemo k blagoslovu imajo posebno vlogo; varujejo naš dom, družino in živali pred negativnimi silami, uroki, zlim pogledom, naravnimi nesrečami. Naj bo današnja cvetna nedelja blagoslovljena, polna veselja, radosti, prebujajočega se življenja v nas in naravi.

Cvetna nedelja je polno zelenja in barv. Pomlad se prebuja, nas navdihuje z začetkom novega življenja. Vse kar mladike potrebujejo, imajo v naravi pripravljeno od Stvarnika. Tako tudi mi. Prejeli smo krst, obhajilo, Svetega duha, vsako nedeljo prejemamo sveto obhajilo in božji blagoslov. Potrebujemo še kaj? Nas tisto več obremenjuje in zato težje verujemo, da imamo vse? Tudi če nam gre težko, nam preizkušnje ukrivljajo telo in duha, pa vendar, tu je Sveti duh pomočnik in tolažnik. Pa še kakšnega Simona nam Gospod pošlje na pomoč. Res pa je, da smo le težko dovolj ponižni, skromni in sprejmemo pomočnika. Morda nas je sram, ali pa je po kotih duše še ostala koprena napuha. Bog nam je dal luči s svojimi zakramenti, toda sedaj ta luč osvetljuje tudi naše slabosti, katere si moramo priznati, jih obžalovati in položiti Gospodu pred noge. Daroval se je za nas. Smo se dolžni tudi mi darovati? Gospod je učencem naročil, naj obhajajo svete skrivnosti v njegov spomin. S trpljenjem je prenovil svet. Smo prenovili tudi sebe? Pripravimo se na teden, ki prihaja, bliža se dan križanja Kristusa ter njegovo vstajenje od smrti.

Avtor: Miro Pivar: Foto, video: Miro Pivar

Tagi