Ah, ta kulturni dan

Leto je naokoli in spet smo 8. februarja, ko praznujemo največji slovenski kulturni praznik. Posebno leto, ki je za nami, je prineslo veliko novih izzivov in sprememb za vse, veliko teh tudi na kulturnem področju. Ni več prireditev »v živo« , muzeji in galerije so bili v celem letu odprti komajda nekaj tednov, odrska in gledališka dela so se prestavila na ogled preko televizije ali spleta, za igralke in igralce, katerim je igra njihov osnovni kruh, je zares težko obdobje …

Navkljub vsemu pa ljudje vedno znova dokazujemo, da se ne predamo kar zlahka, da se trudimo kar se le da kvalitetno živeti in preživeti to težko obdobje.

Tako kot moramo po priporočilih naših zdravnikov za telo redno skrbeti z rekreacijo različnih vrst, od hoje, teka, razgibavanja, igre z žogo, kolesarjenja ali pa enostavno lovljenja po gozdu ali travniku, bi morali enako redno in vestno skrbeti za rekreacijo in hrano »naše duše«. To nam daje kultura.

Prešeren na Prešercu.

Tista resnejše vrste, ki nas še dalj časa pusti v razmišljanju s samim seboj, kot tista zabavne vrste, ko se lahko glasno smejemo in nasmejimo, čeravno tudi na svoj račun.

Ravno zato, ker rabimo te koščke kulture za naše boljše počutje, je skupinica pozitivnih, energije polnih in domiselnih sokrajanov Dobena stopila skupaj in priredila »proslavo« drugačne vrste.

Prešeren v Loki pri Mengšu.

Dogajanje se seli iz mestnega jedra Ljubljane in lokacij, katere je dr. France Prešeren redno obiskoval, v vaško okolje, v katerega se je vedno znova rad vračal in ga navdihoval pri pesnitvah. Njegova poezija se prepleta s sodobnejšo liriko, za glasbene vložke poskrbi izbor glasbe različnih zvrsti, pod taktirko izvajalcev vseh generacij. Rdeča nit dogajanja so nekateri dogodki, ki so ključno zaznamovali njegovo življenje.

Prešeren na Dobenu.

Letos ne bo potrebno priti na proslavo kulturnega praznika dlje od udobja domačega fotelja, praznično video vsebino si bomo lahko ogledali kar doma na televizijskem ali računalniškem ekranu, lahko pa bomo malo nahranili svojo dušo in občutili zavest, da smo s tem dostojno počastili spomin na velikana slovenske poezije, dr. Prešerna.

»Proslavo« drugačne vrste, ki so jo pripravili ob podpori Občine Mengeš in Turističnega društva Dobeno, si lahko ogledate v zgornjem videu.

Besedilo in foto: Meta Selan; Video: HDV Studio in PRENOSI.si

 

Tagi