25 let za kulturo srca

Zahvalna maša ob 25 letnici uspešnega delovanja Kulturno umetniškega društva Limbar Moravče

Kulturno izobraževalno društvo Limbar Moravče letos praznuje srebrni jubilej. Njihov slogan »ljudje, vrednote, beseda, glasba in prijateljstvo« deluje vseh 25 let od ustanovitve. KID Limbar Moravče je bilo ustanovljeno leta 1996. V njem že od začetka delujeta Komorni zbor Limbar ter starejša dramska skupina. V letu 1998 se je prvič prestavila tudi mlajša dramska skupina z igro Pekarna Mišmaš Svetlane Makarovič. V letu 2009 pa so pričeli tudi z ustvarjalnimi delavnicami. KID Limbar si je nadel ime po starem imenu za lilijo. Od tod ime Limbarska gora.

Petindvajset let deluje, ustvarja, izobražuje in pričuje Kulturno izobraževalno društvo Limbar Moravče. Petindvajset let druženja, prijateljstva, vaj, nastopanja, dela, ustvarjanja, molitve, slavljenja in danes predvsem petindvajset let hvaležnosti. Svoj srebrni jubilej so praznovali z zahvalno mašo v cerkvi sv. Martina v Moravčah v soboto, 8. oktobra 2022. Hvaležni za včeraj, veseli za danes in odprti za jutri. In res so bili hvaležni za vse udeležence svete maše, med drugim so se jo udeležili župan Občine Moravče dr. Milan Balažic, evropska poslanka in nekdanja predsednica KID Limbar Moravče Ljudmila Novak ter njihova dolgoletna spremljevalka in oboževalka Mara Vilar – Moravška Mara.

Pri sveti maši je sodeloval Komorni zbor Limbar s kvartetom solistov: Anja Avbelj – sopran, Manca Hribar – ALT, Matej Avbelj – tenor in Matevž Kink – bas. Pri izvedbi komorne glasbe so jim pomagali člani Simfoničnega orkestra Domžale – Kamnik. Zboru in orkestru je dirigiral Tomaž Pirnat, pri sveti maši pa so sodelovali še člani dramskih skupin KID Limbar Moravče. Sveto mašo je daroval Kancijan Čižman, ob somaševanju letošnjega novomašnika Janeza Pavla Šuštarja in diakona Blaža Zorka.

Ob koncu svete maše je zbrane nagovorila nekdanja dolgoletna predsednica KID Limbar Moravče Ljudmila Novak: »Spoštovani gospod župnik Kancijan Čižman, spoštovani župan dr. Milan Balažic, pevke in pevci ter vsi zbrani, lepo pozdravljeni. Imam prijetno dolžnost, da se zahvalim vam gospod župnik za odlično sodelovanje v vseh teh letih, ne v vseh 25 letih ampak v enajstih letih, kar ste župnik župniji Moravče. Zahvaljujemo se tudi gospodu Viktorju, ki se je za danes opravičil zaradi bolezni. Ko smo pred 25-imi leti Krščanski demokrati ustanovili KID Limbar z namenom, da tudi v Moravški dolini v kulturi zaorjemo bolj globoko, si verjetno nismo predstavljali, kakšno društvo bo nastalo in da sedaj praznujemo že srebrni jubilej. Začetki so bili kar težki, ampak tudi s pomočjo naših duhovnikov smo zmogli. Mi naših članov nikoli nismo vprašali za njihovo politično prepričanje, ampak vsak, ki je hotel razvijati svoj talent, hotel podariti svoj čas kulturnemu društvu, je bil dobrodošel. Predvsem se moram zahvaliti vsem gledalcem in poslušalcem, ki ste v vseh teh letih našega delovanja obiskovali naše prireditve. Med nami je tudi ena najbolj zvestih obiskovalk in poslušalk Moravška Mara, ki nam je s svojim vriskanjem, ploskanjem, petjem in pripombami vedno vlivala samozavest in nas spodbujala. Moram pa se zahvaliti tudi župniji Moravče, našim duhovnikom, sedaj gospodu Kancijanu, kajti vedno smo bili dobrodošli. Ko smo bili brezdomski, brez naših društvenih prostorov, ste nam dali na razpolago župnišče. Ko smo hoteli imeti svoje koncerte, smo imeli na razpolago župnijsko cerkev sv. Martina, sv. Andreja, sv. Valentina na Limbarski gori, cerkev v Drtiji … Skratka, vedno smo bili dobrodošli in vedno ste nas spodbujali. Ko smo hoteli koga povabiti, ste vedno oznanili pri oznanilih, da je povabilo slišalo veliko ljudi in tudi za to se vam najlepše zahvaljujemo. Začeli smo pred 25 leti skupno pot. Mi kot društvo in vi kot duhovnik, zato skupaj praznujemo srebrni jubilej. Ob tem vam seveda tudi iskreno čestitamo in vam želimo še veliko Božjega blagoslova in moči na vaši duhovniški poti. Seveda pa si želimo še naprej dobrega sodelovanja. Tu vam podarjamo potovalni kovček. To ne pomeni, da se vas želimo znebiti, ampak da bi šli ob jubileju na kakšno potovanje, se spočili in se vrnili z novimi močni ter rekli – tu v Moravčah je res najlepše.«

Darilo je župniku podarila predsednica KID Limbar Elizabeta Pirnat, ki je v krajšem nagovoru dejala, da si želijo, da bi njihovo darilo župnik uporabil za čim več prijetnih potovanj: »Če pa za družbo rabite koga za na pot, pa je tam zadaj veliko ljudi, ki bi se vam z veseljem pridružili in vam popestrili potovanje. Hvaležni za včeraj, veseli za danes in odprti za jutri ste slišali v našem vabilu na zahvalno mašo. Simbol Limbarjeve srebrnine pa je zvezda, ki predstavlja pet skupin, ki delujejo v okviru našega društva. Ljudje, vrednote, beseda, glasba in prijateljstvo. V vsaki skupini pa delujejo mentorji, člani, tehnični sodelavci in pogosto kar cele družine. V vseh teh skupinah pa je skrita ljubezen za sočloveka, prostovoljstvo, medgeneracijsko sodelovanje, delo z mladimi, prijateljstvo, predvsem pa vrednote in kultura srca. Mislim, da si lahko drznem reči, da v tem sodobnem svetu in načinu življenja ni čisto samoumevno, da imamo toliko prostovoljcev, ki želijo ustvariti kulturno podobo svojega kraja in izven, zato je potrebna res močna volja, srčnost, vera in želja po ustvarjanju lepšega in boljšega sveta. V Limbarju smo zelo ponosni na sadove našega skupnega dela, predvsem pa hvaležni za mladi rod, ki prihaja za nami. Zahvaljujem se župniku in župniji Moravče kakor tudi županu Občine Moravče za vso pomoč, ki smo jo deležni tudi s strani Občine. Pozdravljam pa tudi novomašnika in kaplana Janeza Pavla Šuštarja, danes smo ponovili vsaj del programa z njegove nove maše. Današnji dogodek je samo potrditev Limbarjeve srebrnine, ki jo predstavljajo ljudje, beseda, vrednote, glasba in prijateljstvo. Vsega tega smo bili v izobilju deležni tudi danes, pri zahvalni maši. Bogu hvala za vse te milosti. Zahvala vsem članom Komornega zbora Limbar, solistom, članom Simfoničnega orkestra Domžale – Kamnik in dirigentu Tomažu Pirnatu za vso energijo, ki se je s petjem in igranjem prelila s kora. Zares smo srečni, da ustvarjamo za nas in za vas.«

Naj se praznovanje nadaljuje proti petdesetim letom, in tudi hvaležnost, ki jo čutimo v naših srcih. Bodite še naprej tako odprti za delovanje svetega Duha, potem bomo tudi mi deležni lepih trenutkov v povezanosti z Gospodom.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi