Prireditev ob kulturnem prazniku v Domžalah

V Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah je v četrtek, 6. februarja 2014, potekala proslava ob kulturnem prazniku, ki so jo poimenovali Večer slovenskega pesništva in literature. Zasnova in zamisel za letošnjo proslavo se je porodila Tijani Zinajić.

Proslave se je udeležilo precej vidnih občanov iz Domžal in okolice, med njimi tudi župan Občine Domžale Toni Dragar ter podžupanja Andreja Pogačnik Jarc. Slavnostni govornik akademik Saša Vuga pa nam je podal kar nekaj besed ob prihajajočem Kulturnem prazniku. Kaj vse je povedal, si oglejte v videu.

Ansambel Čompe, (Čompe so narečni izraz za krompir v Trenti in Ziljski dolini. Ime glasbene skupine Čompe, ki je nastala v letih 94/95 prejšnjega stoletja, se je porodilo kot trenuten izmislek, v letih delovanja skupine pa pri poslušalcih, ki jim je izraz v večini tuj, počasi, a vztrajno pridobiva drugotno pomenskost. Beseda čompe se enači z glasbo in glasbeno skupino s tem imenom.

Tako rek "grem na čompe" ne pomeni "grem jest krompir", temveč "grem poslušat glasbeno skupino Čompe"), ki že leta prepevajo dela slovenskih pesnikov, so nam zapeli kar nekaj pesmi. Nastopili so dramski igralci: Vesna Pernarčič, Barbara Medvešček, Žiga Saksida in Janez Škof, ki so nam predstavili pesmi in odlomke iz del Franceta Prešerna, Ivana Cankarja, Antona Tomaža Linharta, Daneta Zajca, Tomaža Šalamona, Borisa A. Novaka, Janeza Ramoveša, Srečka Kosovela, Ifigenije Zagoričnik, Esada Babačića, Svetlane Makarovič, Jureta Novaka, Gorana Vojnovića….

Večer je minil v kulturnem vzdušju, kar je polna dvorana obiskovalcev nagradila z dolgim aplavzom.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi