Prihajamo v miru: Mestni kino Domžale gostil Toma Križnarja

V Mestnem kinu Domžale so v ponedeljek, 23. novembra 2015, predvajali dokumentarni film režiserja in scenarista Huberta Sauperja "Prihajamo v miru". To je drugi del Sauperjeve afriške trilogije, vrtoglavo potovanje v srce Afrike in njenih večno trajajočih vojn za ozemlje in naravne vire. Po projekciji je sledil pogovor s Tomom Križnarjem, ki ga je vodil Jure Matičič.

Veliko zanimivega smo videli v filmu, zakaj vse te vojne, zakaj sto tisoče žrtev, o veri, izkoriščevalskih " belcev", ki so samo basali denar v žepe, domačinom pa niso v zameno za izkoriščanje naravnih virov nič ali skoraj nič vrnili v infrastrukturi in ostalem. Prej v Afriki ni bilo mej, te so naredili belci, ki so prišli iz celega sveta, da bi izkoriščali vse, od lesa, nafte, diamantov …

In Tomo Križnar je bil pravo poslanstvo na pogovoru po ogledu filma, saj je zelo dejaven na področju Afriške celine, najbolj v Sudanu med Nubami ter Modrim Nilom. Tako smo lahko iz prve roke izvedeli marsikaj o tamkajšnjih vojnah, pobijanju, posilstvih …

Če se »zgodovina ne ponavlja, pač pa rima«, je Prihajamo v miru testament te zaskrbljujoče realnosti – povest o zelo starih in zloveščih verzih.

Nekaj let po odcepitvi Južnega Sudana je ozemlje nekdaj največje afriške države znova postalo prizorišče spopadov civilizacij, krvavih notranjih vojn in pustošenja naravnega bogastva. Režiser v svojem doma narejenem ultralahkem letalu iz aluminija in platna popelje gledalca na najbolj neverjetne kraje, kjer se usode, misli in sanje lokalnih prebivalcev prepletajo z interesi kitajskih naftnih družb, pripadnikov mirovnih sil, sudanskih militaristov in ameriških evangeličanskih misijonarjev.

Drugi del afriške dokumentarne trilogije Huberta Sauperja je sodobna odisejada ter vrtoglavo, fantastično popotovanje v srce Afrike, kamor se režiser Darwinove nočne more odpravi na krovu improviziranega letala. V trenutku, ko se največja afriška država lomi na dvoje, privre na plan stoletja stara civilizacijska patologija – kolonializem, spopad imperijev, večno trajajoče krvave (in svete) vojne za ozemlje in naravne vire.

Zanimiv pogovor s Tomom Križnarjem, letošnjim dobitnikom mednarodne nagrade modri planet, ki jo podeljuje nemška fundacija za etiko in gospodarstvo Ethecon, si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi