Prihaja Slamnikarski sejem, ki postaja tradicionalna domžalska prireditev

Slamnikarski muzej, ki deluje pod okriljem Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, tudi letos v sodelovanju z Občino Domžale organizira 4. slamnikarski sejem v Slamnikarskem parku ob upravni stavbi Občine Domžale. Želja organizatorjev je, da sejem postane tradicionalna prireditev kot obuditev spomina na dediščino slamnikarstva, ki je desetletja zaznamovalo mesto Domžale in okolico. Letos bo sejem potekal v soboto, 11. junija 2016, od 9.00 do 19. ure v Slamnikarskem parku pri upravni stavbi Občine Domžale.

V organizacijskem odboru Slamnikarskega muzeja, ki pripravlja prireditev pravijo, da bo tudi letošnji sejem tematski – slama in vse kar se iz nje naredi, seveda pa v prvi vrsti pletenje kit iz slame in šivanje slamnikov: »Nadaljevali bomo z vsebinsko nadgradnjo žitne zgodbe – s ponudbo ekološko pridelanih žitnih izdelkov. Poskrbljeno bo tudi za najmlajše z ustvarjalnimi in animacijskimi programi. Predstavili se bodo stalni kot novi razstavljavci, kot tuji pa iz Hrvaške in Srbije.«

Tudi letos bo potekala modna revija slamnikov in to kar s štirimi tematskimi sklopi: poletne obleke z lahkotnimi slamniki, mehiška tradicionalna noša v posodobljeni obliki, solinarski slamniki za vsakodnevno modo, večerne obleke z elegantnimi slamniki. Spremljevalni kulturni program bo pester kot vsako leto, ki ga bodo zaključili z 2. srečanjem ljudskih pevcev in godcev v soorganizaciji z JSKD OI Domžale.

»Skratka, še eden od mnogih razlogov, da »slamnikarsko« soboto preživite v naši družbi«, še pravijo v organizacijskem odboru Slamnikarskega muzeja.

Program sejma si lahko ogledate v fotogaleriji, utrinke iz lanskoletnega pa TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto: Arhiv Domžalca, KD Franca Bernika
Tagi