Prihaja 9. festival gorniškega filma Domžale

Pred vrati je 9. festival gorniškega filma Domžale, edini tovrstni festival v Sloveniji, ki ga od leta 2007 organizira Društvo za gorsko kulturo in je tudi član Mednarodne zveze gorniškega filma (IAMF). Osrednja slovenska kulturno-gorniška prireditev bo med 23. in 27. februarjem 2015 potekala v Cankarjevem domu v Ljubljani, Mestnem kinu Domžale, Mestnem kinu Metropol v Celju in Mestnem kinu Ptuj.

Po besedah organizatorjev se je letos na festivalski razpis prijavilo 93 filmov, v tekmovalni program letošnjega festivala pa je bilo izbranih 50 filmov z vsega sveta o alpinizmu, plezanju, gorski naravi in kulturi ter gorah, športu in avanturi. V kategoriji alpinizem si bodo gledalci lahko ogledali 10 filmov, v kategoriji plezanje 13, gore, šport in avantura bodo postregli 12 filmov, 15 pa jih bo o gorski naravi in kulturi.

Filme bo ocenjevala petčlanska mednarodna žirija: nemška televizijska urednica in plezalka Claudia Kühle, slovenska scenaristka dokumentarnih filmov in svobodna kulturna ustvarjalka Mojca Volkar Trobevšek, avstrijski filmski ustvarjalec in sodelavec festivala gorniškega filma v Gradcu Matthias Aberer, nepalski okoljevarstvenik, avtor dokumentarnih filmov in organizator več filmskih festivalov v Nepalu Sudarson Karki ter slovenski športni plezalec in alpinist Matjaž Jeran.

Raznoliko filmsko dogajanje bodo dopolnili predavatelji: legendarna ameriška plezalka Lynn Hill (Življenje, vzponi in razvoj proste plezalke), ki je po vsem svetu premikala meje prostega plezanja in leta 1993 prva prosto premagala znameniti Nos v El Capitanu, ikona športnega plezanja Maurizio Zanolla – Manolo (Svet majhnih oprimkov) iz Italije, mojster najmanjših oprimkov, ki pri 56 letih še vedno pleza smeri z oceno 9a, predani nepalski raziskovalec ptic s fotoaparatom in kamero v roki Sudarson Karki (Ptice Himalaje), ki bo predstavil ptice najvišjega gorstva na svetu, slovenski plezalski zanesenjak in idejni oče Plezalnega centra Ljubljana Matjaž Jeran (Velike stene in dekleta študentskih let), znan po doživeti plezalni in popotniški fotografiji in nepozabnih zgodbah, ter ob letošnji 40. obletnici prvega slovenskega vzpona na osemtisočak člani odprave Makalu 1975.

Za obiskovalce festivala bodo pripravili brezplačen spremljevalni program, na katerem bo Bojan Meden predstavil znamenito pohodniško pot Alpe Adria, na alpinistično-plezalnem večeru pa bo Planinska zveza Slovenije razglasila najboljše alpiniste in športne plezalce leta 2014.

Na festivalu bo na ogled tudi trojica razstav: Aljažev stolp – Ta pleh ima dušo! ob 120-letnici simbola slovenstva, Planinski vestnik – 120 let z nami na planinskih poteh ob jubileju najstarejše slovenske revije in razstava ilustracij Jelke Godec Schmidt iz knjige Polonce Kovač Gorski vrt, za vse odprt.

Podroben program filmov si lahko ogedate TUKAJ.

Zmagovalni filmi na ogled v Mestnem kinu Domžale
V Mestnem kinu Domžale že tradicionalno predstavljajo zmagovalne filme štirih najbolj atraktivnih festivalskih kategorij, ki si jih boste lahko ogledali po razglasitvi zmagovalcev festivala. Nagrajeni filmi bodo objavljeni v četrtek, 26. februarja 2015. V Mestnem kinu Domžale, si boste zmagovalne filme tako lahko ogledali v petek, 27. in v soboto, 28. februarja 2015, ob 18. in ob 20. uri.

Avtor: Miha Ulčar
Tagi