Pri svetem Martinu v Dobu so se zbrali čebelarji iz vseh vetrov

V cerkvi sv. Martina v Dobu pri Domžalah je v nedeljo, 15. decembra 2019, potekala sveta maša ob nedavnem godu Sv. Ambroža, zavetnika čebelarjev. Maša, ki jo je daroval dobski župnik Jurij Ferlež, popestril pa cerkveni mladinski pevski zbor, je bila namenjena za žive in pokojne čebelarje.

Že pred sveto mašo so se pred cerkvijo zbrale čebelarke in čebelarji s praporščaki iz desetih Čebelarskih društev iz Slovenije ter čebelarji Društva Lipa iz pobratene občine Koprivnica. Marjan Koderman, predsednik ČD Krtina Dob, ki je organiziral srečanje in povabil vse k počastitvi svetega Ambroža, je vse lepo sprejel ter jim zaželel dobrodošlico.

V ešalonu s praporščaki, ki so se postavil vzdolž cerkvene ladje, so v cerkev v koloni vstopili čebelarji, ministranti ter domači župnik Jure Ferlež. Veličasten prihod v cerkev je popestril mladinski pevski zbor s pesmijo. Marjan Koderman, predsednik ČD Krtina Dob, člani društva so tudi lepo okrasili oltar s čebeljimi pridelki, je najprej prižgal svečo iz pravega čebeljega voska, ki je zagorela v spomin na pokojne čebelarje.

“Ko se vam zahvaljujem, ker s svojim zgledom, kako živeti z naravo, navdihujete tudi nas, želim, da bi bile med vami takšne vezi, ki bi tudi druge nagovarjale, kaj pomeni biti brat in sestra. Prav zaradi tega podpiram to vaše pobratenje, ki ste ga potrdili pred nekaj leti. Moramo se povezovati, kajti če se imamo radi, je veliko lepše. In ljubezen ne more biti samo ideja, kot tudi pri Jezusu to ni bila samo ideja. Zato sem vesel, da pri pobratenju niste ostali samo pri zamisli, ampak se med seboj spodbujate, obiskujete in sodelujete. To hrvaški in slovenski narod še prav posebej potrebuje,“ je pridigi dejal župnik Jurij Ferlež.

V nadaljevanju je spregovoril o tretji adventni nedelji, ki je posvečena tudi Janezu Krstniku, spregovoril pa je tudi o sv. Ambrožu, zavetniku čebelarjev. Pridigo pa je zaključil z besedami: “Naj vam čebelarjem zaželim, da boste imeli z Božjo in Ambroževo pomočjo uspehe pri čebelarjenju”.

Ambroževe maše so priredila številna društva širom Slovenije. Slovesnost počastitve spomina na sv. Ambroža je lepa priložnost za ovrednotenje domačega čebelarstva in obenem tudi zaključek čebelarskih opravil in čebelarskega leta. V zimskem času čebele počivajo in utrip dela v čebelnjaku se za nekaj časa ustavi. Čas po godu sv. Ambroža je zato najprimernejši za prebiranje strokovne literature o čebelarstvu in za udeležitev kakšnega predavanja o zdravstvenem varstvu čebel. Zima je tudi primeren čas za pripravo in izdelavo opreme, satnikov in panjev. Izdelkov iz čebeljih pridelkov, ki so čudovito darilo narave oz. čebel, ne bi bilo brez čebelarja. Ena čebela bi morala za kilogram medu sedemkrat obkrožiti svet, zato je prav, da cenimo in spoštujemo vsako kapljico, kot so jo cenili in spoštovali naši predniki in kot jo je cenil in spoštoval sv. Ambrož.

Po koncu svete maše je bilo dogodek potrebno ovekovečiti, za kar so hrvaški in slovenski čebelarji in praporščaki z župnikom Juretom storili pred oltarjem, v župnijskih prostorih pa je vse čakala zakuska, ki so jo pripravile pridne roke čebelark in čebelarjev ČD Krtina Dob.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi