Pri svetem Jožefu na Viru prepevali na reviji odraslih pevskih zborov domžalske dekanije

Namen cerkvene glasbe je božja čast, ki spodbuja vernike, da z glasbo pomagajo povzdigniti slovesnost in lepoto cerkvenih obredov, saj so v začetku liturgična besedila spremenili v primerne melodije. In namen cerkvene zborovske glasbe je narediti besedilo bolj učinkovito, saj s tem vernike lepše pripravi na sprejem sadov milosti pri svetih mašah. Zbori so nosilci cerkvenega življenja, ki s svojim petjem večajo lepoto svetih obredov in so lahko dober pripomoček pri pastoralnem delu. Zbor je urejeno večglasno petje, kjer vsak glas opravlja natančno določeno vlogo v sozvočju z drugimi glasovi, da je glasba prijetna poslušalcem in užitek za pevce. Vloga zbora v župniji je raznolika in večplastna. Najprej se v zboru združujejo ljudje, ki jih petje in glasba veselita. Organizirana pevska skupina je zato  pomembna za splošno ozračje in duhovno rast  ter v župniji še kako dobrodošla.

Vsako leto dekanije po Sloveniji pripravljajo srečanja cerkvenih pevk in pevcev, kjer si na revijah zborovske cerkvene glasbe podelijo izkušnje in se obenem še podružijo. Revija odraslih cerkvenih pevskih zborov domžalske dekanije je potekala  v nedeljo, 9. decembra 2018, v župnijski cerkvi sv. Jožefa na Viru. Čez dvesto pevk in pevcev iz desetih župnij se je predstavilo v petju  zborovske glasbe različnih skladateljev cerkvene glasbe. Zelo lepa, velika in akustična cerkev na Viru je zborovskemu petju pridodala svojo vrednost, saj so odlično zapete pesmi valovale med stenami cerkvene ladje ter še bolj razširile vrednost glasov.

Vse prisotne pevke in pevce, kakor tudi zborovodje in organiste je v uvodu pozdravil domači župnik Aleksander Urek, ter jim zaželel prijetno druženje in deljenje izkušenj, ki jih imajo v petju po župnijah. Pred nastopom vsakega zbora je bila predstavljena župnija iz katere prihaja zbor, sam zbor ter izbor pesmi, ki jih je zapel posamezni zbor.

Ledino je zaoral Mešani pevski zbor sv. Mihaela župnije Mengeš, z zborovodjem Andrejem Levcem, organistko Ano Kešnar ter solistom Tonetom Hribarjem, za njim pa so nastopili še: Cerkveni mešani pevski zbor župnije Moravče, z zborovodjo Dominikom Štefanom in organistom Tomažem Pirnatom; Mešani pevski zbor župnije sv. Martina z Doba, z zborovodjo Markom Starbekom, organistko Jano Lamberšek Starbek, violinistko Klaro Zorko ter flavtistko Anjo Zidanšek; Vokalno instrumentalna skupina sv. Mihaela župnije Mengeš, z dirigentom in trobentačem Francem Komparetom, organistom Urošem Urbanijo, violinistko Evo Kuštrin ter kitaristom Hervinom Jakončičem;  Cerkveni moški pevski zbor župnije Moravče, z zborovodjo Alojzijem Štefanom; Cerkveni mešani zbor župnije Brdo, z zborovodjo Matevžem Kinkom ter organistom Tomažem Pirnatom; Mešani pevski zbor Marijinega Vnebovzetja Domžale, z zborovodkinjo Ksenijo Kozjek, organistom Anžetom Kozjekom ter solistom Martinom Kozjekom; Odrasli pevski zbor sv. Marjete župnije Radomlje, z zborovodkinjo Anjo Hrovat ter organistko Ano Krušič Kaplja; Odrasli pevski zbor župnije Jarše, z zborovodkinjo Katarino Pirnat ter organistom Petrom Pogačarjem; Mešani pevski zbor župnije sv. Jožefa Vir, z zborovodkinjo Meto Prelovšek ter organistom Boštjanom Černetom. Za konec pa je sledila prava poslastica, ko je 210 pevk in pevcev dobesedno iz srca v združenem zboru z zborovodkinjo Natašo Banko in organistom Boštjanom Černetom zapelo »K nebu povzdignimo solzne oči« ter »Že pada mrak v dolino«.

Marko Košir, mengeški župnik in animator cerkvene zborovske glasbe, se je ob koncu zahvalil vsem zborom, ki so se v tako velikem številu udeležili revije. Zahvalil pa se je tudi domačim pevkam in pevcem ter domačemu župniku, ki so tako lepo domiselno kot tudi organizacijsko pokrili revijo cerkvenih pevskih zborov.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi