Pri sv. Martinu v Dobu na sv. Štefana dan blagoslovili konje

Danes goduje sv. Štefan, zavetnik konj, ki ga krščanska cerkev slavi kot prvega mučenca. Ob tem dnevu po številnih slovenskih cerkvah poteka tradicionalni blagoslovi soli in konj. Tako je bilo tudi v župniji Dob, kjer je po deseti maši na travniku pred cerkvijo sv. Martina potekal blagoslov konj, katerega so se udeležili številni farani s svojimi konji.

Kljub temu, da na poljih konjev že dolgo videti več ni, saj je traktor zdaj tisti, ki ima več konjskih moči. Pa vendarle je še veliko ljudi, ki konje v hlevih ima. In če so konja nekoč uporabljali kot pomoč pri kmečkem delu, ga  danes v glavnem za razvedrilo in šport. Blagoslova na dan sv. Štefana se lastniki konj, konjeniki in kočijaži radi udeležijo, da bi bili njihovi konji zdravi, pa tudi zaradi druženja. Obenem pa je to tudi priložnost, da konja zajahajo ali vprežejo in se z njim podajo na potep.

Lepo sončno vreme je tokrat na travnik pred cerkvijo sv. Martina privabilo številne konjenike s konji, nekateri pa so se tja pripeljali s kočijami. Po blagoslovu, je konje čakal še priboljšek, saj so imeli za njih pripravljen veliki pehar kruha in soli. To prijetno opravilo so opravili otroci, ki so se zbrali na blagoslovu. Dobski župnik Jure Ferlež je že med sveto mašo blagoslovil sol, katero nato gospodinje primešajo kuhinjski soli, jo dodajo hrani za živino, potresejo po njivah, vrtovih in sadovnjakih.

Ob tej priložnosti je naš bralec Anton Dimc iz Vira pri Domžalah, ki je tudi fotografiral blagoslov konj, poslal še pesem, ki jo je napisal ob tej priložnosti. Seveda jo z veseljem delimo z vami.

Konjev na polju že dolgo videt več ni.
Je traktor zdaj tisti,
ki ima več konjskih moči,
da so polja in travniki obdelani vsi.

A mnogo lastnikov še konje v hlevih ima,
pred cerkvijo sv. Martina po blagoslov je prišla.

Na prostoru pred cerkvijo
vidi se tam zdaj konjska vprega.
Krasne živali v vrsti stoje,
na njih pa prikupne jahačice in jahači sede. 
 
Zdaj pa se tu čudež dogaja,
po župnikovih rokah na konje in lastnike Božji blagoslov prihaja.
Da žival in pa človek bi si oporo bila,
saj ob stvarjenju Božja zaveza je bla!

O Svetem Štefanu prvemu mučencu o katerem kroži legenda, da je z znamenjem križa ukrotil divjega konja, ki je pokleknil predenj, so ga za svojega zavetnika vzeli ljubitelji konj. Zato ga častimo kot zavetnika konj, konjarjev in kočijažev, zidarjev, krojačev, kamnosekov, tkalcev, tesarjev, sodarjev in kletarjev. Zavetnik je tudi zoper glavobol, pri zastajanju kamnov, zbadanju in obsedenosti. Krščanski kmetje so se za blagoslov pri zdravju konj in živine obračali nanj s priprošnjo.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Anton Dimc

Komentarji uporabnikov
Tagi