Pri sv. Kancijanu v Škocjanu z mašo in koncertom počastili kulturni praznik

Kulturno društvo Miran Jarc iz Škocjana je v počastitev kulturnega praznika in v spomin na vse pokojne, ki so sodelovali v okviru Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan, v soboto, 8. februarja 2020, pripravilo sveto mašo s koncertom v cerkvi sv. Kancijana v Škocjanu.

Mašo v spomin na pokojne kulturnike, ki so delovali v okviru Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan je v cerkvi sv. Kancijana v Škocjanu daroval Jure Ferlež, župnik v Dobu. Po maši je sledil krajši kulturni program, v katerem je so ob povezovanju Ajde Sokler nastopili Komorni pevski zbor Šutna ob orgelski spremljavi prof. Marije Holcar ter pod vodstvom  zborovodkinje Pie Brodnik, sopranistka Ana Plahutnik ob klavirski spremljavi prof. Marije Holcar, baritonist Tone Habjan ob klavirski spremljavi prof. Marije Holcar ter Jure Sešek s poezijo na temo razmišljanje o kulturi. Svete maše so se udeležili vaščani, igralci, člani društva in domači pokojnih, ki so soustvarjali in vzpodbujali kulturno življenje v Kulturnem društvu Miran Jarc Škocjan.

Komorni zbor Šutna je bil ustanovljen leta 1997. Umetniško vodenje je v letu 2017 prevzela Mateja Kališnik, ki je trenutno na porodniškem dopustu, zato je začasno vodenje zbora prevzela prof. Pia Brodnik, redna profesorica na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer poučuje solo petje. Njihov repertoar obsega dela slovenskih in tujih avtorjev. Zbor se z veseljem loteva del iz sakralne in profane glasbe. Tradicionalno je postalo tudi sodelovanje s Kulturnim društvom Miran Jarc Škocjan, v okviru katerega nekateri pevci zbora prispevajo pevske, igralske in plesne vložke v domačih predstavah v Poletnem gledališču studenec.

Ana Plahutnik je glasbeno pot začela v Glasbeni šoli Kamnik, ob izobraževanju na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana pa se je izpopolnjevala s s poukom petja v Glasbeni šoli Logatec pri prof. Nini Kompare Volasko, sedaj pa nadaljuje šolanje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani v razredu prof. Tatjane Vasle. Ljubiteljsko se ukvarja  tudi z gledališčem, saj že četrto sezono sodeluje v predstavah Poletnega gledališča Studenec.

Tone Habjan je diplomiral in magistriral na Akademiji za glasbo v Ljubljanipri izredni prof. Pii Brodnik. Sedaj je redni član SNG Opera in Balet Ljubljana, kjer je debitiral v operi Traviata kot Baron Duphol. V poletnem času pa sodeluje tudi v domačih predstavah na Studencu.

Jure Sešek je slovenski radijski in televizijski voditelj, igralec in glasbenik, deluje kot moderator na Radiu Ognjišče, kjer poleg dnevnega programa vodi in ustvarja številne oddaje. Je ljubiteljski igralec v Poletnem gledališču Studenec, igra pa tudi v slovenskih muzikalih ter poje v Vokalni skupini Krila.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi