Preživite sproščen predpraznični dan v Knjižnici Domžale

8. februar, slovenski kulturni praznik, dan spomina na največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, bodo tudi letošnje leto zaznamovali številni kulturni dogodki in prireditve. Ker je dela prost dan, smo v Knjižnici Domžale že 7. februarja pripravili program v počastitev praznika. V času odprtosti knjižnice bo potekala Bukvarna. Vse obiskovalce vabimo, da svoje želje, potrebe in pričakovanja glede knjižničnih storitev izrazijo v nagradni anketi. Vedoželjni otroci naj preizkusijo svoje znanje z reševanjem nagradnih iger KRIŽ KRAŽ. Odrasli pa lahko odkrivajo besede v nagradni igri skrivanka z naslovom Ali veste?.

Za naše najmlajše obiskovalce pripravljamo praznično pravljično urico, ki jih bo popeljala v svet ljudskega izročila. Tokrat bo pravljičarka predstavila ljudsko pravljico z naslovom Lonček balonček. Zgodba pripoveduje o siromašni ženi, ki ni imela ničesar, kar bi vrgla v lonec. Imela pa je lonček, ki ga je vedno skrbno pomila. Lonček ji je nato začel prinašati hrano. Ko pa ji je nekega dne prinesel denar, ga žena ni več pomila. Lonček se je zato razjezil in ji prinesel kravje iztrebke. Ko je žena videla, kaj ji je prinesel, ga je vrgla skozi okno. Lonček je odšel in se ni nikoli več vrnil. Vabljeni! Zaželena je predhodna prijava na oddelku za otroke in mladino.

Vabimo vas k ogledu razstave ilustracij Damijana Stepančiča: Krst pri Savici. Ob 170-letnici Prešernove smrti je namreč pri založbi MIŠ izšla naslovniško odprta slikanica, ki besedilo največjega slovenskega pesnika prikazuje v novi in osveženi luči. S svojim sporočilom – naj je bila poudarjena svobodomiselnost ali Črtomirjev oziroma pesnikov umik in zlom – je Krst pri Savici že od nekdaj poleg bralcev in raziskovalcev privlačeval tudi likovne ustvarjalce. Tokrat svoje videnje in doživljanje v meglo mitov ovitega pokristjanjevanja naših prednikov predstavlja mojster našega časa – Damijan Stepančič.

Razstava, ki poteka v okviru Mladinskega literarnega festivala Bralnice pod slamnikom,  bo na ogled do 16. februarja 2019.

Lahko sodelujete tudi v natečaju za najboljšo zgodbo z naslovom Zgodbe mojega kraja: spomini na praznovanja in običaje, ki bo potekal od 8. februarja do 15. aprila 2019. Pripravlja ga Mestna knjižnica Ljubljana v sodelovanju s knjižnicami Osrednjeslovenske regije Deset najboljših zgodb bo nagrajenih. Objavljene bodo na spletni strani Mestne knjižnice Ljubljana (www.mklj.si) in na portalu digitalizirane kulturne dediščine slovenskih pokrajin Kamra (www.kamra.si).

Pravila in pogoje sodelovanja boste našli na spletni strani Mestne Knjižnice Ljubljana (www.mklj.si).

Preživite sproščen predpraznični dan – v naši družbi.

Avtor: Knjižnica Domžale

Komentarji uporabnikov
Tagi