Prenos v živo s Homca: Sveta maša in šmarnična pobožnost

Na našem portalu od začetka epidemije Covid-19 (13. marca 2020) vsak dan v živo prenašamo svete maše iz cerkve Marijinega rojstva na Homcu, ki so obhajane zasebno in brez prisotnosti vernikov. S postopno sprostitvijo ukrepov, bodo svete maše s prisotnostjo ljudstva spet dovoljene od ponedeljka, 4. maja 2020. V župniji Homec bodo svete maše s prisotnostjo ljudstva potekale od srede, 6. 5. 2020 dalje in sicer v skladu z navodili. Svete maše bomo v mesecu maju, ki je šmarnični mesec, na našem portalu predvajali vsak dan, s tem, da se bodo zaradi šmarničnih pobožnosti neposredni prenosi ob delavnikih pričeli ob 18.30 uri, ob nedeljah pa ob 7.30 uri. 

Po besedah Gašperja Mauka, župnijskega upravitelja župnije Homec, bodo maše s prisotnostjo ljudstva v župniji Homec potekale od srede, 6. 5. 2020 dalje, in sicer v skladu z Navodili slovenskih škofov za vzpostavitev javnega bogoslužja v slovenskih cerkvah v času epidemije Covid-19: “Udeležba pri svetih mašah je dovoljena samo zdravim osebam, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature. Starejšim, kroničnim bolnikom in drugim zdravstveno ogroženim osebam priporočamo, da še naprej svete maše spremljajo po televiziji, radiu ali spletu (neposredni prenos na portalu domžalec.si ostaja), saj je to zaradi njihovega zdravstvenega stanja najvarneje.”

V celotnem šmarničnem mesecu maju se bo neposreden prenos ob delavnikih in sobotah pričel ob 18.30 uri, ko bo na sporedu najprej molitev rožnega venca, ob 19. uri bo sledila sveta maša, po njej pa še litanije pred izpostavljenim Najsvetejšim zakramentom. Ob nedeljah pa se bo neposreden prenos pričel ob 7.30 uri.

Svete maše v živo lahko spremljate tudi preko TV komunikatorjev internetnih ponudnikov: NEO (Telekom Slovenije, EON – Telemach …) in sicer preko YouTube kanala domžalec.si. Istočasno je ogled svetih maš možen tudi preko naše Facebook straniVabljeni k spremljanju svetih maš.

Freska na koru v cerkvi Marijinega rojstva na Homcu. (Foto: Toni Iglič)

Posnetke vseh dosedanjih maš, ki smo jih na našem portalu predvajali v živo, si lahko ogledate na naši Domžalec TV.

Šmarnice 2020

Šmarnice za otroke NAJVEČJI DAR: Letošnje šmarnične zgodbe so zgodbe dveh družin. Dveh mam, dveh očkov in osmih otrok, ki so vsi približno enake starosti. Vsi živimo preprosto življenje na obrobju mesta, na dveh majhnih kmetijah in v isti župniji. Nekega poletnega dne sva se mami odločili, da vseh osem mulcev peljeva na krajše počitnice. In prav med temi počitnicami so se rodile te zgodbe. To so resnične zgodbe, ki so se dogajale in se še dogajajo vsakomur izmed nas. So zahvala, prošnja, so bolečina srca, so vzklik veselja in upanja. Predvsem pa so zgodbe, ki jih je spisalo otroško srce, v katerem ima Marija prav posebno mesto.

Kip Marije priprošnjice na Homcu. (Foto: Toni Iglič)

Šmarnice za odrasle SVETI JANEZ HENRIK NEWMAN: V letošnjih šmarnicah spremljamo življenjsko pot Janeza Henrika Newmana, spreobrnjenca iz Anglikanske cerkve v Katoliško in kasnejšega kardinala, ki ga je papež Frančišek leta 2019 razglasil za svetnika. Njegova osupljiva življenjska pot, ki je intimno prepletena s splošnim versko-izobraževalnim dogajanjem na britanskem otočju 19. stoletja, nas bo s svojim svetlim zgledom spodbujala in navdihovala.

Miha Ulčar; Foto: Toni Iglič; Video: HDV Studio in Primož Krisper

 

Tagi