35 let Slovenskega društva Slovenija Rüti in 30 let prijateljstva in sodelovanja

V dneh med 7. in 9. septembrom 2012 je bila v Švici delegacija Občine Domžale ter skupaj s Slovenskim društvom Slovenija Rüti praznovala 35-letnico ustanovitve in uspešnega dela društva, predvsem pa treh desetletij uspešnega sodelovanja z Občino Domžale.

Vir: Občina Domžale (www.domzale.si)

Sodelovanje, začeto pred 35-leti, je obrodilo obilo sadov, ki se ne kažejo le v prijateljskih stikih, ki jih s srečanji krepimo vsake pet let, temveč so naši rojaki vsa leta sodelovanja s svojim delom in tudi pomoči svoji domovini vedno znova potrjevali, da so njihove korenine v Sloveniji in da so nanjo ponosni ter ji tudi pripravljeni pomagati. To se je zlasti pokazalo ob osamosvojitvi Slovenije, nepozabno pa je bilo tudi srečanje sorodnikov žrtev vojne za Slovenijo, ki so jih naši prijatelji povabili v Švico. Tudi sicer Slovensko društvo Slovenija Rüti spada med najbolj aktivna slovenska društva, ki se uspešno povezuje tudi z občino, na območju katere deluje. Tako se je vrsto let z izdelki kulturne dediščine z našega območja predstavljalo na tradicionalnih mestnih sejmih v Rüti, nepozabne so njihove prireditve ob materinskem dnevu, vsako leto pripravijo spominsko mašo za domovino, tradicionalno novoletno srečanje, znani pa so tudi kot odlični kegljači. Ne pozabijo niti na družabna srečanja, včasih tudi v domovini, kjer krepijo pripadnost domovini in slovenskemu jeziku. Med različnimi aktivnostmi, ki smo jih izvajali skupaj, pa ne smemo pozabiti na uspešno dolgoletno sodelovanje Slovenske dopolnilne šole z Osnovno šolo Domžale.

Letošnje srečanje je bilo enako prijetno kot vsa prejšnja. Rojaki so delegacijo Občine Domžale, ki jo je vodila podžupanja Andreja Pogačnik Jarc, prisrčno sprejeli in ji v petek, 7. septembra 2012, pripravili prijetno srečanje, kjer je bilo dovolj priložnosti tudi za pogovor o prihodnjem skupnem sodelovanju. Na srečanju nas je v imenu Slovenskega društva Slovenija Rüti pozdravil predsednik Robert Leban, pozdrave iz domovine, posebej Občine Domžale in župana Tonija Dragarja, pa je našim rojakom izročila podžupanja. Že prvi večer smo jim pripravili tudi kulturni program, v katerem je igral Ansambel Zajc, pele so članice Vokalne skupine Dea, prisluhnili pa smo lahko tudi moderatorju Borisu Kopitarju. Manjkalo ni niti zabavnih narodnih pesmi, predvsem pa veselja in ponosa, da smo zmogli 30 res prijetnih dni skupnega sodelovanja – v dobro tako Občine Domžale kot Slovenskega društva Slovenija Rüti.
 

Sobotno dopoldne je bilo namenjeno ogledu turističnih zanimivosti in znamenitosti. Ogledali smo si znano romarsko središče Einsiedeln. Jedro velikega baročnega samostana predstavlja veličastna cerkev ter čaščenje črne Marije, katere kip se nahaja v posebni kapeli, ustavili pa smo se tudi v Luzernu, kjer je glavna znamenitost Kapellbrücke. 170 m dolgi leseni most čez reko Reuss, ki so ga postavili že leta 1333.
Po skupni maši, ki jo je v cerkvi Sv. Trojice daroval mag. David Taljat, vodja slovenske katoliške misije v tem delu Švice, je bil na vrsti osrednji dogodek: slovesnost vseh slovenskih društev v Švici, Lihtenštajnu in Predarlskem ob 35. letnici društva in 30. letnici sodelovanja SD Slovenija. Rüti z Občino Domžale. Moderator prireditve je bil Boris Kopitar, ki se je predstavil tudi kot odličen pevec, saj je skupaj z Vokalno skupino Dea (Vanja Osolnik, Klara Cerk in Urška Gregorič) ter Ansamblom Zajc (harmonikar Anže Šuštar, basist Jure Zajc, kitarist Rok Mehle, pevka Anamarija Purgar) ustvaril odlično vzdušje, v katerem je uživala prepolna dvorana naših rojakov iz vseh koncev Švice. Med prisotnimi so bili predstavniki vseh slovenskih društev, pa tudi predstavniki Slovenskega veleposlaništva iz Berna.

Najprej je v dvorani zazvenela ena najpriljubljenejših pesmi med rojaki Slovenija, od kod lepote tvoje v izvedbi Dee, Boris Kopitar pa je po prisrčnem pozdravu sebe in vse vprašal Bo moj sin še pel slovenske pesmi, o Sloveniji pa je zapel tudi Ansambel Zajc. Sledil je nagovor Roberta Lebana, predsednika Slovenskega društva Slovenija Rüti, v katerem ob prisrčnem pozdravu vseh zbranih in gostov ni pozabil na uspešno sodelovanje z Občino Domžale, spomnil je na najpomembnejše aktivnosti društva, pa tudi na skupne akcije ni pozabil, ob koncu pa je županu Toniju Dragarju poslal prisrčne pozdrave. Njegovo željo, da tudi v prihodnje ostanemo prijatelji in skupaj krepimo ljubezen do naše Slovenije, je v svojem nagovoru izrazila tudi podžupanja Andreja Pogačnik Jarc, ki je med drugim dejala:

»Vsa ta leta ste s svojim delom vedno znova potrjevali, da so vaše korenine v Sloveniji, da ste ponosni nanjo ter ste ji tudi pripravljeni pomagati. Hvala vam za iskreno sodelovanje, ki je tudi v življenju in delu naše občine pustilo sadove. Želim si, da bi tudi v prihodnje sodelovali, da bi, tako kot ob današnjih obletnicah, tudi v prihodnje rekli: Vsa leta, ki smo jih preživeli skupaj, so za vse nas dobra in lepa leta. Zato hvala, dragi prijatelji in naj se naše sodelovanje nadaljuje ter tudi prihodnjim generacijam prinaša nepozabne trenutke.«

Sledil je prisrčen nastop učencev in učenk Slovenske dopolnilne šole na tem območju Švice, ki jih je za nastop s sodelavkami pripravila učiteljica Jasmina Kaluža, tudi naša vodička v dopoldanskem času. Nastop je odražal velik trud učiteljic, otrok in staršev, da ostanejo Slovenci in da v slovenski besedi pojejo in recitirajo. Res lepo! Sledila je izročitev priznanj, ko je Slovensko društvo Slovenija Rüti ob 30. letnici sodelovanja izročilo priznanja Občini Domžale, prevzela ga je podžupanja Andreja Pogačnik Jarc, praktično darilo je prejela Vera Vojska, ki spremlja delo društva od začetka sodelovanja, in Renata Kosec, ki je prevzela to področje. Podžupanja Andreja Pogačnik Jarc je umetniški sliki za uspešno 30 letno sodelovanje izročila društvu in njegovemu predsedniku Robertu Lebanu. SD Slovenija pa je vrsto priznanj in daril prejela tudi od vodstev navzočih slovenskih društev v Švici.

Sledil je prijeten družabni program v izvedbi Ansambla Zajc in moderatorja ter pevca Borisa Kopitarja, ki sta navdušila vse prisotne. Manjkalo ni niti skupne pesmi, predvsem pa plesa, prisotni so se razveselili srečelova, za katerega je večino dobitkov prispevala Občina Domžale, glavni dobitek pa Terme Snovik. Spletale so se nove vezi, tako med delegacijo Občine Domžale, ter prisotnimi društvi, kot tudi med Slovenci, ki so si ter si še iščejo boljši kruh v Švici, obenem pa ne pozabljajo svoje domovine – Slovenije.

Slovenskemu društvu Slovenija Rüti še enkrat iskrene čestitke ob 35. rojstnem dnevu ter 30-letnici sodelovanja z Občino Domžale. Hvala za prijetno slovesnost ter dobrodošli v Domžalah.

 

 

 

 

Komentarji uporabnikov
Tagi