Predstavitev knjige Viktorja Kragla: Kronika duhovnije Trzin do l. 1938

Župnija Trzin in Občina Trzin sta nas povabila na slavnostno akademijo ob izdaji in predstavitvi knjige Viktorja Kragla: Kronika duhovnije Trzin do leta 1938, ki je potekala v sredo, 21. januarja 2015, v Centru Ivana Hribarja v dvorani Marjance Ručigaj v Trzinu.

Kronika je te dni izšla s prav posebnim razlogom in sicer ob sklepu jubilejnega leta 40 letnice župnije Trzin in ob 25. obletnici ponovne posvetitve trzinske cerkve. Slavnostne akademije so se udeležili številni krajani in gostje, med njimi tudi prejšnji župnik v Trzinu Štefan Babič, ki je bil pobudnik ustanovitve župnije Trzin. Knjiga je zelo bogata dediščina preteklega časa, ki jo je vodil v tistih časih župnik v Trzinu Viktor Kragel.

V kulturnem programu so nastopile učenke Glasbene šole Lartko, pritrkovalke iz Mengša in Helena Ogorelec, ki je prebrala tri pesmi. Najprej nas je pozdravil župan Občine Trzin Peter Ložar, nato pa je sledila predstavitev knjige Kronika duhovnije Trzin, ko je zdajšnji župnik v Trzinu, Boštjan Guček predstavil zgodovinski kontekst o katerem govori knjiga.

Na koncu se je župnik Boštjan Guček zahvalil vsem, ki so pomagali pri izidu kronike, lektoriranju in grafični pripravi, jezikovnem pregledu, recenzijskem pregledu ter fotografom, ki so prispevali več kot 300 fotografij, ter vsakemu izročil izvod kronike. Izdajo kronike je delno sofinancirala tudi Občina Trzin.

Kot je dejal župnik Boštjan Guček, knjigo posvečajo vsem živim in pokojnim dobrotnikom trzinske župnije, še posebej nekdanjemu zapoškemu župniku in rojaku Martinu Narobetu, nekdanjemu duhovnemu pomočniku in avtorju kronike Viktorju Kraglu ter prvemu trzinskemu župniku Jožetu Tomšiču. Na koncu pa so se v imenu župnije zahvalili tudi župniku Boštjanu Gučku.

Več o predstavitvi kronike si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov