Predstavitev knjige Josipa Štolfe: Izgnančev dnevnik

V Knjižnici Domžale je v ponedeljek, 16. novembra 2015, potekala predstavitev knjige, ki jo je po dnevniku Josipa Štolfe priredila Vera Beguš. Avtorica je že pred branjem dnevnika začutila, da se v njem skriva velika stiska družine, ki je bila v začetku druge svetovne vojne izseljena. V knjižici je opisano življenje družine Štolfa v izgnanstvu. Izgnančev dnevnik je kamenček v mozaiku spoznavanja zgodovine Slovencev med drugo svetovno vojno.

Vera Beguš že mnogo let bogati kulturo Črnega Grabna. Priredila in adaptirala je že veliko literarnih del iz svoje okolice. Sodelovala pri mnogih projektih svojega kraja. Je širokega znanja in odprtega duha in je vedno pripravljena pomagati in svetovati. Dolga leta sta s pokojnim možem vodila tudi potujočo knjižico. Ko je prejela dnevnik Josipa Štolfe je hitro začutila, da se v njem skriva velika stiska družine, ki je bila v začetku druge svetovne vojne izseljena. Je Krašnjanka in je Josipa Štolfo zelo dobro poznala.

Josip Štolfa se je rodil leta 1893 v Volčjem Gradu pri Komnu. Proti koncu prve svetovne vojne je dezertiral in se zatekel k prijatelju v Peče, kjer je spoznal tudi svojo bodočo ženo Marijo. Bil je izučen mizar, zato je kmalu začel mizariti. Pri njem se je izučilo veliko število mizarjev. Za svojo družino si želel lasten dom, zato si je v Krašnji zgradil hišo. Bil je pravi svetovljan in tudi med ustanovitelji gasilskega društva v Krašnji. Takoj po začetku druge svetovne vojne so ga zaprli in nato z družino izgnali v Lozovik v Srbijo, kjer so preživeli vse do konca druge svetovne vojne. V svojem dnevniku podrobno opisuje njihovo stisko, ki so jo doživeli v izgnanstvu.

Po predstavitvi so iz dnevnika prebrali še nekaj odlomkov. Ob tem smo obiskovalci začutili stisko, ki so jo doživljali naši rojaki v izgnanstvu. Več pa v zgornjem videu.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Peter Pivar
Tagi