Predizpitni recital Jureta Juvana

Jure Juvan, dijak drugega letnika programa umetniške gimnazije na Gimnaziji Celje, bo imel v ponedeljek, 18. junija 2018, izpit iz igranja klavirja, zato sta skupaj s prof. Davorinom Dolinškom za domače ter prijatelje pripravila predizpitni recital, ki je v dvorani Acija Bertonclja v Glasbeni šoli Domžale potekal v petek, 15. junija 2018. Pester program klavirske glasbe, resen in zaigran z mladostniškim žarom, je navdušil obiskovalce recitala.

Jure Juvan končuje drugi letnik programa umetniške gimnazije na Gimnaziji Celje, v razredu prof. Davorina Dolinška. Končal je nižjo šolo klavirja na Glasbeni šoli Domžale v razredu prof. Romane Bizjak Saje. Je mladi glasbenik, ki veliko obeta in gre po očetovih stopinjah kot pianist raznolikih afinitet v pianistični glasbi. Najbolj uživa v klasični glasbi in se tudi z veseljem pridružuje skupnemu nastopanju z mlajšim bratom violinistom Galom Juvanom. Večkrat je tudi nastopal v raznolikih družinskih projektih, saj so Juvani doma glasbeniki vsi po vrsti. Naslednje leto planira nekaj tekmovanj doma in tudi v tujini. Svojemu profesorju je hvaležen za vso nesebično podporo in znanje, ki ga je pridobil v zadnjih dveh letih.

Zasedba družine Juvan je družina samih glasbenih virtuozov, ne glede na to, koliko so stari. Družina Juvan, je po glasbi v Domžalah poznana že vrsto let in jo obenem krasi že zelo dolga zgodovina. Anastazija in Miran Juvan sta po poklicu pedagoga, ki svoje poslanstvo z odliko opravljata in sta na svojem področju zelo uspešna. Njuna sinova Jure in Gal ponosno stopata po glasbenih poteh svojih staršev. Gal se je nalezel igranja violine, Jure pa virtuoznosti na klavirju.

Jure Juvarn s prof. Davorinom Dolinškom.

Anastazija Juvan razen svojega poklica, ustvarjalne nemire realizira skozi pisanje poezije, tekstov za avtorske pesmi in skozi petje, ki je od nekdaj njena velika ljubezen. Miran Juvan je vsem dobro znani glasbenik, saj se kot pianist in skladatelj v slovenskem prostoru pojavlja že več kot 30 let, obvlada mnoge glasbene stile od popa, jazza, šansonov, muzikalov, otroških pesmi, pa do klasike. Nobena zvrst mu ni tuja, kot sam za sebe to rad pove. Pri avtorskih pesmih pa tudi zapoje in s tem pokaže, da je osnova vsega pri glasbi petje.

Gal Juvan je mladi violinist z izrazito virtuoznostjo in pristnim temperamentom. Je dobitnik več regijskih, državnih in mednarodnih nagrad na svojem inštrumentu ter na področju komornega muziciranja. Jure Juvan je mladi pianist, s prefinjenim tonskim občutkom in liričnim izrazom, ki še posebno pride do izraza pri romantičnih skladbah. Obiskuje program umetniške gimnazije v Gimnaziji Celje. Tudi on je bil večkrat nagrajen na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih v kategoriji komorna glasba.

Mladi domžalski virtuoz na klavirju se je predstavil na predizpitnem recitalu.

Na koncertih se družina Juvan pokaže v vsej svoji glasbeni širini, od petja in igranja avtorskih pesmi, do izvedbe virtuoznih klasičnih del, kakor tudi ostale glasbe, ki jo izvajajo na, temperamentno svojstven način, ter odlično zaigran čardaš očeta Mirana in sina Gala. Jure pa bo zanesljivo opravil izpit, ki ga čaka v ponedeljek, saj je bil prof. Davorin Dolinšek, ki ga je kritično opazoval pri igranju, zelo zadovoljen s prikazano virtuoznostjo mladega pianista.

Juretu želimo, da se na izpitu odreže čim bolje!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi