Praznik Marijinega vnebovzetja – največji praznik župnije Domžale

15. avgust je za katoliške vernike vedno poseben dan, saj se še dodatno zavemo Vsemogočnosti Boga, ki je Marijo Devico s telesom in dušo vzel v nebo. Tudi domžalska cerkev na hribčku na Goričici je posvečena Marijinemu vnebovzetju, zato nam je to praznovanje še toliko bliže.

Tudi letos smo Marijino vnebovzetje slavili na poseben način. Sicer z maskami in po priporočilih NIJAZ-a, odmaknjeni drug od drugega, a v srcih tesno skupaj na praznovanju Marijinega praznika, zavetnice Slovencev, kateri smo se priporočili ob osamosvojitvi. Jutranjo slovesno mašo je daroval domžalski župnik mag. Klemen Svetelj, da pa je bila sveta maša še bolj slavnostna, so poskrbele pevke in pevci Mešanega cerkvenega pevskega zbora župnije Domžale pod vodstvom zborovodkinje Ksenije Kozjek. Slovesen praznik smo po jutranji maši tradicionalno sklenili na novem trgu pred domžalsko cerkvijo.

Praznik Marijinega vnebovzetja (ali veliki šmaren) je za domžalsko župnijo veliki praznik, saj se spominjamo čudeža, ko je bila Marija ob smrti vzeta v nebo. Bog njenega telesa ni pustil, da bi trohnelo in razpadlo na zemlji, ampak je bila takoj vzeta v nebesa, kjer je prejela venec nebeške slave. Telo, ki je dalo zemeljsko življenje Božjemu Sinu, ni moglo biti podvrženo razpadljivosti in propadanju, kot so temu podvržena naša umrljiva telesa. Tako je Bog poveličal mater svojega Sina z večno slavo v nebesih.

»Jaz sem otrok Marijin, Bog sam me je izbral, Devico najčistejšo za mater mi je dal. Jaz sem otrok Marijin …« govori Marijina pesem. Res smo otroci Marije. Ker vsako jutro ko sonce vstaja in vsak večer, ko zahaja se spomnimo nanjo, ki je tudi naša mama. Preprosta deklica, ki je svoje življenje izročila v Božje roke, verjela in zaupala ter s čistim in polnim srcem verjela. Zgled za vse vas mame, ki se iz dneva v dan trudite biti naj, naj, naj, super mame nasploh. Tudi Marijo je skrbelo za Jezusa, tudi njeno srce je občutilo veselje in bolečino. A ob vsem tem ni pozabila, da je prvo in edino kar lahko da svojemu otroku, ljubezen. In ta ljubezen se ni končala niti v trenutku, ko se je njen ljubljeni sin poslavljal s tega sveta. In ta ljubezen se je nadaljevala še preko mej zemeljskega in Marijo povzdignila v nebesa z dušo in telesom. Jezus jo je vzel k sebi, da bi skupaj z njim kraljevala v kraljestvu Očeta. In preprosto ljubezen do sina je povzdignila v Ljubezen do vseh ljudi, v Ljubezen, ki prinaša moč, ki ozdravlja, ki navdušuje in predvsem varuje. Seveda če v to verjamemo, v kar pa ne dvomim. Lep praznik naše zavetnice vam želim. In da bi se čim večkrat zatekli k njej.

Slovesne svete maše se bodo vrstile čez ves dan.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi