Praznik Marijinega vnebovzetja na Veliki planini

Praznik Marijinega vnebovzetja ali Veliki Šmaren, ki ga praznujemo 15. avgusta in je tudi dela prost dan, se vsako leto praznuje s slovesno sveto mašo, ki bo tudi letos v kapeli Marije Snežne v planšarskem naselju (Veliki stan) na Veliki planini ob 14. uri. Letos bo maševal msgr. dr. Franci Šuštar, ljubljanski pomožni škof.

Ob omenjenem prazniku so nekoč blagoslovili tudi zelišča in rože, ki so jih ljudje prinašali v cerkev, duhovnik pa jih je blagoslovil s posebnim obredom. Te so potem ljudje shranjevali doma, da bi jih branile pred ognjem in strelo. Pomen obreda izvira iz poganskih časov in je povezan s tem, da so v Marijinem grobu našli le cvetje, njenega trupla pa ne.

V tem času zorijo tudi lešniki – te naj bi Marija delila v nebesih -, zato so včasih gospodinje spekle bel kruh in ga razdelile tistim, ki so pomagali žeti pšenico. Kmetje so si ob velikem šmarnu zaželeli lepega vremena, kar naj bi pomenilo lepo pšenico za zimo, podobno željo so izrazili vinogradniki, saj "kadar velikega šmarna sonce peče, tedaj dobro vino v sod poteče". Eden od pregovor pa pravi: "če je na ta dan lepo vreme, bo tudi lepa jesen".

V družbi Velika planina d.o.o. tudi letos upajo na lepo vreme, zato vabljeni na praznovanje Velikega Šmarna na Veliko planino, kjer bo poskrbljeno za dobro vzdušje in hrano v gostišču Zeleni rob.

Na planino se lahko odpravite z nihalko in naprej s sedežnico, od kjer imate nato le slabih 10 minut hoje do kapele Marije Snežne.

Vozni red nihalke:
Sob, ned in pon (15.8.): 8:30 – 20:00

Vozni red sedežnice:
Sob, ned in pon (15.8.): 9:00 – 17:30

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Velika planina d.o.o.
Tagi