Praznik Marije Snežne in lončevine na Veliki planini

V sredo, 5. avgusta 2015 bodo na Veliki planini obeležili praznik Marije Snežne. Sveta maša bo v kapeli Marije Snežne ob 11. uri. Med 10. in 14. uro pa bo pred Preskarjevim muzejem v pastirskem naselju potekala predstavitev Lončevine v pastirskem življenju (kamniška keramika).

Kapela Marije Snežne
Prva kapelica je bila postavljena leta 1938 v prejšnjem stoletju, skupaj s kočami je bila požgana v februarju 1945. Obnovljena je bila leta 1988, ko so v slavnostni povorki prinesli sliko Marije Snežne, ki je bila v hrambi na sv. Primožu, spet na planino. Dogodek se je razvil v veliko slavje, mašo je takrat daroval in kapelo blagoslovil slovenski metropolit dr. Alojzij Šuštar. Med pašno sezono, so svete maše redno vsako nedeljo v kapeli na Veliki planini ob 14. uri.

Lončevina v pastirskem življenju
Pastirji so glinene latvice za kisanje mleka ter lončene piskre kupovali predvsem pri lončarjih v Kamniku z okolico. Značilnosti kamniške keramike in uporabo le te v pastirskem življenju bo predstavila gostja ga. Tatjana Hlačer (lončarstvo ILA).

Kako priti tja?
Z nihalko iz doline Kamniške Bistrice se lahko vsako polno uro povzpnete na Veliko planino. Do vrha velike planine in gostišča Zeleni rob se lahko popeljete tudi s prenovljeno sedežnico Šimnovec, ki med tednom vozi na vsako polno uro od 8.30 do 17.10, med vikendi pa od 8.30 do 18.10. Do Preskarjeve bajte se lahko odpravite tudi peš in imate tako 45 minut hoje po zmerni poti.

Na kosilo se lahko odpravite v gostišče Zeleni rob, kjer vam bodo ponudili domače dobrote in hišno specialiteto; izvrstne skutne štruklje.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Velika planina d.o.o.
Tagi