Praznik Gospodovega razglašenja – praznik svetih treh kraljev

Sveti trije kralji ali praznik Gospodovega razglašenja praznujemo vsako leto 6. januarja. Na večer pred praznikom svetih treh kraljev je tretji sveti večer, prvi je pred božičem, drugi pa pred novim letom, zato je v Sloveniji v navadi kropljenje z blagoslovljeno vodo in kajenje s kadilom po vseh prostorih hiše. Na vhodna vrata pa se napiše začetnice imen treh kraljev (Gašper, Miha, Boltežar) z letnico novega leta: 20 + G + M + B + 19, pomenilo pa naj bi MIR + POGUM + BLAGOSLOV. Domove obiskujejo koledniki, darovi pa se zbirajo za misijone. 

Tako kot po vseh slovenskih cerkvah, so tudi v domžalski cerkvi Marijinega vnebovzetja potekale svete maše, ki so bile posvečene prazniku Gospodovega razglašenja ali svetim trem kraljem, ki je letos sovpadel na nedeljo. Pri deseti maši, ki jo je daroval domžalski župnik mag. Klemen Svetelj, so v cerkev vstopili sveti trije kralji, ki so pred oltar prinesli darove rekoč: »Svoj in dar naših faranov prinašamo v jasli, tebi, naš  Odrešenik. Naj tvoja luč sveti otrokom vsega sveta.«

Možje, o katerih govori Matej, niso bili samo zvezdogledi. Bili so »modri«, ki iščejo Boga. Po pravici smemo reči, da ti »modri«, ki iščejo in počastijo »judovskega kralja«, predstavljajo naravnanost verstev na Kristusa. Od kod veselje modrih? Tako zelo jih je vzpodbudilo, da so šli na pot. Dolgo so čakali na znamenje, ki jih bo vodilo do kralja, do Boga, do Človeka, ki je in bo luč za vse prihajajoče rodove. Imamo tudi mi v sebi veselje? Takšno, ki bi pričalo o tem, da imamo svojega Boga, ki se nam je približal po človeku, edino na razpolago. Luč in znamenja, ki nas kot zvezda vodijo do Gospoda lahko odkrivamo v našem okolju. Ni potrebno, da ga iščemo na betlehemskih poljanah. Luč v današnjem času je lahko ČAS, ki ga posvetimo sočloveku. Toplina in iskrena odkritosrčnost, ki jo podarimo v bežnih kratkotrajnih srečanjih, posvečen čas najbližjim, ki z njimi sobivamo vsak dan. Preko molitve prečiščujemo svoje bivanje v Bogu in se kalimo za večnost.

Posebnost tretjega svetega večera je, da nad vhodna vrata napišemo tri črke: G, M in B. Po navadi so ločene s križcem; na začetek dodamo prvo polovico tekoče letnice, na konec drugo. V celoti bi to letos izgledalo tako: 20+G+M+B+19. Kaj to pomeni? Tri črke pomenijo tri začetnice imen »treh kraljev«, ki jih naš ljudski glas imenuje Gašper, Miha in Boltežar. Ker so ta imena prišla v naše kraje iz nemškega govornega področja, kjer modre imenujejo Caspar, Melchior in Balthasar, bi bile izvirne začetnice C, M in B. To pa so tudi začetnice latinskih besed »Christus Mansionem Benedicat: Kristus blagoslóvi prebivališče!« Smisel navedenega običaja je torej prošnja za Božji blagoslov našim bivališčem v letu, ki ga pričenjamo.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi