Pravljični Šumberk tudi v glasbeni pravljici Izgubljeni slamnik

Pravljični Šumberk je že četrta pot v pravljično-doživljajski transverzali po Slovenji, ki jo razvija zavod Škrateljc. Pripovedovalka Nina Peče Grilc in glasbenik Andrej Fon  sta mlade in starejše obiskovalce popeljala po skrivnostih Šumberka. Predstavila sta glasbeno pravljico, ki je nastala po izvirni zgodbi v slikanici »Izgubljeni slamnik« avtorja Uroša Grilca.   

V organizaciji TIC Domžale in Knjižnice Domžale nas je v četrtek, 28. novembra 2019 v prostorih Knjižnice Domžale pričakalo dinamično glasbeno-pripovedovalsko doživetje. Potekala je namreč  predstavitev poti »Pravljični Šumberk« in glasbena pripoved pravljice Izgubljeni slamnik. Dogodka so se udeležili tudi avtor knjige Izgubljeni slamnik Uroš Grilc, pripovedovalka Nina Peče Grilc in glasbenik Andrej Fon ter vodja Turistično Informacijskega centra Domžale Mira Bečan.

Pravljični Šumberk je že četrta pot v pravljično-doživljajski transverzali po Slovenji, ki jo razvija zavod Škrateljc. Domžale so mesto z bogato zgodovino in skrivnostno naravo. Otroci bodo v Pravljičnem Šumberku na nadvse pomembni misiji. Lisički bodo pomagali najti izgubljeni slamnik, pri tem bodo spoznali zgodbo o slamnikih iz Domžal, odpotovali v prazgodovino tega kraja in odkrivali pravljično lep gozd Šumberk, poln raznolikih dreves, živali in kraških jam. V njih domujeta jamski škrat Domželc in hrošček Simon, ki bo otroke vodil po poti.

Pravljični Šumberk ima tudi novo izvirno zgodbo v slikanici Izgubljeni slamnik avtorja Uroša Grilca s čudovitimi ilustracijami Anke Kočevar. Pripovedovalka Nina Peče Grilc in glasbenik Andrej Fon sta ustvarila izredno razkošno in raznoliko zvočno kuliso, ki otroke popelje po skrivnostih Šumberka. Z nenavadnimi zvočili in spevnimi songi je glasbena pravljica za mlade poslušalce dinamično glasbeno-pripovedovalsko doživetje, ki pa ne bo pustilo ravnodušne niti odrasle.

Pravljično-doživljajska pot Pravljični Šumberk se prične v Kavarni Češmin, v Češminovem parku v središču Domžal, kjer pohodniki dobijo knjižico Pravljični Šumberk. Pot vodi ob Kamniški Bistrici do hriba, ki se dviguje za Domžalami. Šumberk se imenuje ta hrib. Pot vodi po poteh Šumberka, kjer morajo obiskovalci najti nekaj dreves in nekaj predmetov in lesenih skulptur, vmes pa si v knjižico pridno vtiskajo žige. Po opravljeni poti, ki je dolga 3,54 km vmes pa pridelate 134 m nadmorske višine, se pohodniki vrnejo v Češminov park, kjer jih v Kavarni Češmin čaka nagrada.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi