Pravljice za odrasle: Zgodba o velikanih – irska ljudska pravljica

V sredo, 29. marca 2017, se je v Knjižnici Domžale zaključila letošnja sezona pravljic za odrasle, ki jih prebira Mirjam Slanovec, interpretira pa Luka Hrovat. Zadnja pravljica v pravljični sezoni je prišla iz Irske, govori pa o fantu, ki odide od doma iskat delo, ki ga dobi pri gospodarju, kjer je vzet za pastirja. Seveda se pojavijo v pravljici tudi trije hudobni velikani, katere premaga ter zaživi v njihovem gradu, polnem bogastva. Kljub lepi gospodarjevi hčeri, se fant odpravi v vzhodni svet, iskat dekle in bodočo ženo. V vzhodnem svetu premaga hudobno zver, dobi kraljično za ženo ter se vrne na svoj, od velikanov zavzet grad, kjer živijo srečno do konca svojih dni.

Pravljice na svojevrsten način pripovedujejo o vsesplošnih notranjih tegobah, občutkih in problemih, s katerimi se ljudje spopadamo tako v otroški kot v odrasli dobi. Na poti skozi tisočere preizkušnje nas vodijo do razrešitev, ki na koncu pripeljejo do vzpostavitve pravih vrednot v življenju.

Takšen pravljični večer združuje doživeto pripoved pravljice. Mirjam Slanovec namreč tako doživeto prebira pravljice, da se gledalcu in poslušalcu zdi, kot da je sam v središču dogajanja, v katerega potegne tudi poslušalca. Samo interpretacijo pravljice pa razčleni Luka Hrovat, ki s svojim videnjem in svojimi vložki poskuša odraslim poslušalcem prikazati, da so pravljice neke vrste vizionarske, da so jih prvi pripovedovalci in zapisovalci podali kot dogodke, ki se bodo šele zgodili čez kakšno stoletje. Seveda so na pravljičnem večeru poslušalci povabljeni tudi na odprto debato, na svoje videnje pravljice, ki se odraža v današnjem svetu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi