Pravljice in pripovedi v Knjižnici Domžale navdušile poslušalce

V organizaciji Silve Lamprecht, Ire Zorko in Knjižnice Domžale, so v torek, 30. januarja 2018, obiskovalcem knjižnice, ljubiteljem pravljic in zgodb, predstavili svoje poglede na večer pravljic, ki bi bile rade povedane in slišane in bi se nas rade dotaknile.

Silva Lamprecht, lutkarica in pravljičarka iz Polja pri Ljubljani, ki sicer živi v Avstriji in Ira Zorko, arhitekt v svobodnem poklicu, ki se zadnja leta posveča ekološki arhitekturi in permakulturi, sta obiskovalcem Knjižnice domžale, posedenim v krogu, izmenično pripovedovala tradicionalne pravljice in zgodbe sedanjega časa. V pravljicah in zgodbah je nekaj, kar se nas, kljub izjemnemu tehnološkemu napredku in mobilizaciji, globoko dotakne in vedno znova obveže rane. Kot da bi se nečesa spomnili, nečesa brezčasnega in obenem domačega. In čeprav jih imamo za izmišljene, je v njih nekaj resničnega; in v tem primeru skorajda ne more biti drugače, kot da je to resnično tudi v nas.

Pravljice, ki bi bile rade povedane in slišane in bi se nas rade dotaknile, so polzele iz spretnih pripovedovalcev, ki sta poslušalcem polagala v uho kar nekaj pravljic. Pravljica je najstarejša domišljijska pripoved, kraj in čas dogajanja in osebe so nedoločene, govorijo o nasprotjih, dobrota je poplačana, zlo pa kaznovano, v njih se pojavljajo pravljična števila in predmeti, živali so pametne in vedo govoriti, narava je vsemogočna in hitro obnavljajoča ter kruta do izkoriščevalcev, konci pa so vedno srečni.

Avtor: Miro Pivar; Foto: Miro Pivar

 

Komentarji uporabnikov
Tagi