Pravljica za odrasle: VASILISA PREKRASNA (Ruska ljudska pravljica)

Mesec je okoli, kot bi mignil. V Domžalski knjižnici so nam odraslim spet pripravili presenečenje. Lep večer je bil zadnjo sredo v februarju.

Spet se nas je poslušalcev nabralo za polno dvorano. Pravljico o Vasilisi nam je na svojevrsten način prebrala Mirjam Štih. Iz njenih ust res zvenijo pravljice čisto drugače, kot če jih sam prebiraš. Rekviziti na mizi (punčka iz cunj ) ter lobanja in okostje na odru, so nam dali vedeti, da bo pravljica potekala v duhu rekvizitov, saj Mirjam in Luka vedno izbereta rekvizite za tisto pravljico, ki bo tisti dan na sporedu.

Ko je Mirjam brala pravljico, je bila čista tišina. Kar vživeli smo se v pravljico, kot da smo v njej sami. Pravljica nam je na svojevrsten način ponudila pripoved o vsesplošnih notranjih tegobah, s katerimi se ljudje spopadamo tako v otroštvu kot v odrasli dobi.

Po pravljici je na vrsto prišel Luka Hrovat. Njegova analiza pravljice nas je do solz spravljala v smeh. Komentarji in razmišljanja, ki nam jih je podal, so nas odpeljali v staro Grčijo h Homerjevi epski pesnitvi, ki je na nek način z značajem likov podobna Vasilisi. Na poti skozi tisočere preizkušnje nas pravljica na koncu pripelje do vzpostavitve reda, ki nam naredi življenje lepše in boljše.

Najlepša hvala Mirjam in Luku za nepozaben večer, ki nam je bil dan, da smo ga skupaj preživeli. Zahvala tudi Knjižnici Domžale, da nas odrasle vedno pocrkljajo in zbezajo iz toplih domov v svet pravljic, pravljic za odrasle.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi