Pravljica o carju in pastirju – v Grobljah pripravili igro v treh dejanjih za staro in mlado

Dramska skupina Kulturnega društva Groblje je pripravila odlično igro v treh dejanjih za staro in mlado. Pravljica o carju in pastirju je svojo premiero na odru Kulturnega doma Groblje doživela v soboto, 10. marca 2018. Ker ima predstava zdrav humor, z nekaj satiričnimi bodicami, je bila več kot dobrodošla popestritev sobotnega večera.

Pravljični motivi v predstavi Pravljica o carju in pastirju so spretno vgrajeni v enotno zgodbo, ki se odvija v preprosti, a hitro menjajoči kulisi scenografije, ki so jo pripravili Anton Košenina ter Drago in Gašper Plevel. Pravljico, ki govori o treh bratih, zlobnemu starejšemu in isto zlobnem srednjemu ter kot se ponavadi v pravljicah dogaja, dobremu mlajšemu bratu. Zgodba pripoveduje tudi o copatarskemu carju, ki trepeče pred svojo ženo, je pa tudi velik ljubitelj hrane, za kar se ljudstvo vedno obregne za njegovim hrbtom. V zgodbicah pa ne sme manjkati vila, ki preizkuša dobrosrčnost ljudi. Ponavadi so carične prevzetne in ošabne, carična v Pravljici o carju in pastirju pa je pravo nasprotje, saj se odloči za poštenega in bistrega mladeniča iz ljudstva. Zelo smešna scena nastopi, ko pastir pase sto zajcev, izgubiti pa ne sme nobenega, če ne bo krajši za glavo. Zaradi tega je sledilo komično dogajanje, da je obdržal vseh sto zajcev. Izviren je tudi motiv polnjenja sodov z govorjenjem. Bolj govoriš, bolj je sod poln …

Predstava avtorja Boška Trifunoviča, ki jo je prevedel Janko Moder, priredil in režiral Drago Plevel, ima zdrav humor, z nekaj satiričnimi bodicami. Pred vsakim dejanjem oziroma pomembnimi prizori prolog povezuje in nakazuje dogajanje, dramsko situacijo in kraj dogajanja ki sledi. Nauk iz predstave nas uči, da morata prirojena bistrost in dobrota pretrpeti hude preizkušnje, na koncu pa vendar le zmagata nad zlobo, spletkarstvom in nadutostjo.

Po premieri pravljice se je vsem nastopajočim in sodelujočim iz ozadja zahvalil ter jih obdaril z rožami, Matej Primožič, vodja JSKD, območne izpostave Domžale ter jim v letošnjem Evropskem letu kulture, kakor tudi v bodoče zaželel čim več uspeha, saj so ti mladi igralci, nekateri so zaigrali prvič, lepa popotnica za nadaljni razvoj dramske skupine Kulturnega društva Groblje.

Zasedba vlog, nekateri igralci so bili prvič na odru in odigrali kar dve vlogi: 1. brat in car: Tilen Soss,  Carica: Anica Anžič,  Carična: Neža Pogačar,  2. brat in modrijan: Rok Ladič,  3. brat: Gašper Komatar, Vila in glas ljudstva: Nika Breznik,  Prolog: Drago Plevel.

Organizacija: Anton Košenina; Scenografija: Anton Košenina, Drago Plevel, Gašper Plevel; Kostumografija, maska, frizura: Marjeta Plevel;  Tehnika in glas ljudstva: Blaž Kovačič;  Inspicient: Viljem Kaker;  Glasba in grafika: Gašper Plevel;  Šepetalka in glas ljudstva: Marija Blatnik.

Predstavo sta omogočila Občina Domžale in Krajevna skupnost Jarše-Rodica.

Ponovitev predstave Pravljica o carju in pastirju v treh dejanjih za staro in mlado, bo danes v nedeljo, 11. marca 2018, ob 18. uri v Kulturnem domu Groblje.

Več fotoutrinkov s premiere si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi