Pr Antonuc v Češeniku so ličkali koruzo

Jesen je najbogatejši čas v letu. Razveseljuje nas s pisanimi barvami in sočnimi pridelki, ki bodo več kot dobrodošla za ozimnico in se sedaj že počasi spravljajo z njiv in vrtov. Kljub temu, da danes v sodobnem svetu ne gre brez sodobne mehanizacije in s tem sodobnejših postopkov pri spravilu hrambi pridelkov, pa sem ter tja še kje obujajo stare običaje, ki so bili več kot samo delo. Bili so to tudi trenutki druženja.

Turistično društvo Turnše-Češenik je letos že osmič zapovrstjo organiziral ličkanje koruze na kmetiji Antonuc, katere lastnika sta Janez in Rozalija Gaberšek. Tudi letos se je na ličkanju koruze, ki je potekalo pod toplarjem, zbralo mlado in staro, pridružil se jim je tudi dobski župnik Jurij Ferlež, ki so se po starih običajih lotili ličkanja koruze. Se pravi na dva perja. Po dve koruzi so nato zvezali in naložili na voz s katerim so jo odpeljali v bližino in jo obesili, da se bo posušila, nato pa bodo na svoj račun prišle kokoške …

Ker gre za star običaj, ki je obenem tudi druženje, so poskrbeli tudi za priboljške, saj lačen in žejen človek ne more delati. Feliks Lampret je poskrbel za kostanj, ki ga je pekel po svojem receptu. Izdamo lahko, da ni bil obrezan, tako kot smo običajno vajeni, da se ga pripravi za peko. Gospodinja Rozalija je v svoji krušni peči spekla špehovko, skuhali so tudi bograč. Franci Novak pa je iz preše stiskal sveži mošt iz jabolk.

Predsednik Turističnega društva Turnše-Češenik, Jani Jeraj, nam je še povedal, da bodo v društvu v sodelovanju s krajani, še naprej skrbeli, da bodo stari običaji živeli tudi v prihodnje.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: TD Turnše-Češenik
Tagi