Poučna literatura za otroke in mladino. Kaj sploh je to?

10. mladinski literarni festival Bralnice pod slamnikom

Začel se je 10. mladinski literarni festival Bralnice pod slamnikom, ki velja za prvega tovrstnega v Sloveniji. Kot v preteklosti, bo festival tudi letos širil zavest o pomenu bralne kulture in medgeneracijskega sodelovanja, ob tem pa bo s svojimi pisanimi dejavnostmi na različnih koncih države spodbujal tudi medkulturno sodelovanje in sprejemanje drugačnosti. Letošnji festival je posvečen poučni literaturi za otroke in mladino in bo v več slovenskih krajev prinesel festivalske dogodke, na katerih bo sodelovalo več kot 7000 udeležencev.

Slavnostno odprtje festivala Bralnice pod slamnikom je potekalo v sredo, 29. januarja 2020, v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah, vodil pa ga je vsestranski ustvarjalec Boštjan Gorenc – Pižama. Organizatorji Miš založba in šest splošnih knjižnic – soorganizatork; Knjižnica Domžale, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin, Goriška knjižnica Franceta Bevka, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija, Kosovelova knjižnica Sežana in Mariborska knjižica so se letos posvetili poučni literaturi za mlade bralce.

Odprtja Bralnic pod Slamnikom so se udeležili podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec, predsednik Javne agencije za knjigo, slovenski mladinski pisatelj, pripovednik, basnopisec, založnik in urednik Slavko Pregl, družina MIŠ, ki je »kriva« za uspešen festival Bralnice pod slamnikom, predstavnica UNICEF-a, direktorice knjižnic ter šolarji z mentorji iz vseh šestih splošnih knjižnic. V kulturnem programu sta nastopila pianista Amadej Urbanija in Kristjan Grošelj iz Glasbene šole Domžale, oba delujeta pod mentorstvom prof. Blaža Puciharja.

V uvodu je vse zbrane nagovoril Anže Miš, direktor založbe MIŠ, ki je pozdravil vse navzoče goste ter šolarje, ki so napolnili dvorano Kulturnega doma ter vsem zaželel lep festivalni dan na desetih Bralnicah pod slamnikom.
Podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec je v svojem nagovoru poudarila pomembnost branja knjige, saj v branju doživiš veliko več kot pa ob gledanju televizije, knjiga pa postane tvoja najboljša prijateljica, saj pisana beseda širi obzorja, popelje te v svet domišljije, da ti pa tudi pomembne življenjske preizkušnje in napotke.

Predsednik Javne agencije za knjigo, slovenski mladinski pisatelj, pripovednik, basnopisec, založnik in urednik Slavko Pregl pa je v svojem nagovoru razkril, da je pred več kot desetimi leti na knjižnem sejmu zbodel založnike, da bi se lahko kateri opogumil in priredil festival branja. Seveda sta Irena in Janez Miš iz založbe MIŠ zastrigla z ušesi in začel se je prvi festival Bralnic pod slamnikom, ki je prerasel v vsesplošno branje po Sloveniji. V nadaljevanju je Pregel pohvalil vse knjižnice, ki sodelujejo z učenci, da so festival pripeljali do desetega rojstnega dne. Upa, da bo festival trajal čim več desetletij, saj se ob novi generaciji mladinskih pisateljev, ilustratorjev ter založnikov ni bati, da bi pisana beseda zamrla.

Med več kot 80 festivalskimi aktivnostmi, ki se bodo odvijali v 20 krajih po Sloveniji, pri katerih bo sodelovalo preko 7.000 udeležencev in okrog 20 knjižnih ustvarjalcev, bodo razmišljali, kaj je dobra poučna knjiga, kako si lahko z njo pomagamo pri pouku, delu doma in širjenju obzorij, ter zakaj je premalo zastopana in brana. Mladi se bodo s knjigo srečevali izven kurikuluma: prebirali , poustvarjali in ilustrirali.

Na jubilejnih, desetih Bralnicah pod slamnikom so znova gostili avtorja iz tujine. Tokrat se je pogovoru pridružil madžarski avtor Róbert Farkas, ki se je podpisal pod poučno slikanico »Moja prva knjiga o vesolju«. V sklopu festivala je izšla večjezična slikanica Nine Mav Hrovat »Posluh, jazbec gre.« Namenjena je predšolskim otrokom in učencem prve triade. V okviru festivala so slikanico podarili določenim skupinam otrok. Pogovoru pa se je pridružila tudi dr. Tina Bilban, ki deluje kot raziskovalka, literarna kritičarka, urednica, prevajalka in avtorica s svojo knjigo »Kaj sploh je to?« S tem so dali velik poudarek festivalskim dnevom v okviru posameznih splošnih knjižnic, in kjer bo le možno, bodo avtorji obiskali posamezno splošno knjižnico ter se tam srečali z mladimi bralci.

Ob koncu prireditve so izbrali najboljše literarni prispevke, katere so napisali učenci iz vse Slovenije, izbrali pa so tri najboljše. Zmagali so Miha Lazič iz Gorice, ki je opisal opekarstvo na Goriškem, Lea Burja iz Kamnika, ki je opisala slamnik, Julija Keržan iz Trebnjega pa je napisala prispevek o pametnem telefonu. Izbrali so še najboljše likovne in video prispevke. Vsi avtorji so prejeli nagrade.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi