Potuje pesem* – Mladinski literarni festival v znamenju poezije

Bralnice pod slamnikom

Od ušesa do ušesa/ potuje pesem,/ a potuje tudi v srce,/ včasih lahko,/ včasih pa vanj ne sme. (Peter Svetina: Ropotarna)

Deveti mladinski literarni festival Bralnice pod slamnikom bo v zimsko pomladanskem času mlade vabil k prostočasnemu branju in predvsem k poeziji. Več kot 80 dogodkov v 30 slovenskih krajih se bo udeležilo prek 7.000 mladih in skoraj 20 književnih ustvarjalcev.

Organizatorju Miš založbi in petim splošnim knjižnicam soorganizatorkam (Domžale, Nova Gorica, Tolmin, Idrija in Sežana) se to leto pridružuje Mariborska knjižnica. Tematika festivala 2019 bo poezija. Mladi se bodo z njo srečevali izven kurikula: jo prebirali, poustvarjali, ilustrirali, tudi pisali in spoznavali vrednost lastne ustvarjalnosti. Posamezne festivalske aktivnosti bodo potekale vse do junija. Velik poudarek bomo dali festivalskim dnevom v okviru posameznih splošnih knjižnic in kjer bo le možno, bodo avtorji obiskali splošno knjižnico in se tam srečali z učenci.

Odprtje festivala bo v torek, 29. januarja 2019, ob 12. uri v kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah. Vodil ga bo Boštjan Gorenc Pižama, gostje na odru pa bodo Peter Svetina, Feri Lainšček in Saša Pavček. Strokovno srečanje v soboto, 26. januarja, bo obravnavalo načine motiviranja za branje poezije med mladimi bralci in njihovimi vzgojitelji, da bodo mladi v poeziji uživali sproščeno in ustvarjalno. Tudi literarno-ustvarjalni natečaj je mlade povabil k pisanju poezije, prejeli smo doslej rekordnih 143 izdelkov.

V devetem letu Bralnic ne bomo imeli gostov iz tujine kot doslej, ampak bomo tematiko poezije izkoristili, da bomo ves poudarek dali slovenskim mojstrom besede. V središče bomo postavili Petra Svetino, ki je slovenski nominiranec za Andersenovo nagrado. Peter Svetina je tudi avtor poslanice, ki jo bo uporabila mednarodna organizacija za mladinsko literaturo IBBY leta 2020 ob mednarodnem dnevu knjig za otroke – vse države združene v IBBY (blizu 80 jih je) jo uporabijo za bralnospodbujevalne akcije.

V okviru festivala je izšla pesniška slikanica Ferija Lainščka Moje najljubše pesmi o živalih. Namenjena je predšolskim otrokom in učencem prve triade, ki s pomočjo odlične poezije natisnjene v velikih tiskanih črkah otrokom približajo poezijo. Slikanico bomo podarili domžalskim otrokom, ki bodo v letu 2019 prešli iz vrtca v šolo.
Med festivalskimi dogodki so različne razstave izdelkov uveljavljenih ilustratorjev in izdelkov učencev, ustvarjalne delavnice, gledališke in lutkovne predstave. Novost festivala bo ‘flash mob’, to bo nenavadna, nepričakovana akcija povezana s poezijo, ki bo izvedena v Domžalah pred kulturnim praznikom.

Avtor: Miš založba; Foto: Miš založba

Tagi