Pomladni večer ljudskih pesmi in napevov

Večer ljudskih pesmi in napevov, klarineta, kontrabasa, harmonik, prikaz noš in plesa, posebnega basa na suho špago … Živimo v času, ko velikokrat poslušamo, kako hitimo, nimamo dovolj časa za naše otroke, kaj šele zase. Slišimo, kako je bilo nekoč lepo, ko so se ljudje po večerih družili ob domačih opravilih. Takrat so nemalokrat nastale lepe pesmi in zgodbe, ki so se ohranile do danes.  Med njimi so zagotovo ljudske pesmi, ki jih je v naši bogati zakladnici kulturne dediščine zelo veliko.

Del te zakladnice ljudskega petja in godčevstva so bili poslušalci deležni v petek zvečer, 10. maja 2019, saj so se v avli Osnovne šole Domžale na koncertu ljudskih pesmi in napevov predstavili pevci in godci ter plesalci, ki ohranjajo tradicijo ljudskega petja in s tem tudi besedila in plese, ki so jih v preteklosti največkrat peli in plesali ob kmečkih opravilih. Nostalgija je bila res velika, saj so peli ino godli, plesali ter se zavrteli samo »starejši« godci, pevke in pevci in plesalci.

Na enkratnem koncertu, ki ga je povezovala Draga Jeretina Anžin, so se na odru vrstili pevci, godci in folklorniki, ki so s svojim petjem in prikazom noš in delom plesa navdušili obiskovalce koncerta. Na koncertu so nastopili Moški kvintet Krašnja, godci in folklorniki Folklornega društva Groblje, ljudski godci Suha Špaga, Pevska skupina Društva Šola zdravja in gostitelj koncerta, Moški pevski zbor Janez Cerar Domžale.

Za začetek so obiskovalce s pesmijo v svet ljudskih pesmi popeljali organizatorji koncerta, pevci Moškega pevskega zbora Janez Cerar Domžale, ki jih vodi Marika Haler. Pevska skupina Šola zdravja, tudi to vodi Marika Haler, je z ljudsko pesmijo poskrbela, da se je povrnil spomin na čas mladostniške vihravosti in ljubezni. Godci in folklorniki Folklornega društva Groblje so predstavili dolenjske, koroške in gorenjske plese, ljudski godci Suha Špaga iz Rovt, napravljeni v stara rovtarska oblačila, so obiskovalce popeljali v Rovte in Škofjo Loko, Moški kvintet Krašnja pa je zbrane popeljal v Tuhinjsko dolino in po cvetočih poljanah. Za konec so pevci Moškega pevskega zbora Janez Cerar Domžale obiskovalce popeljali v svet ljubezni, kot se je dogajalo v časih, ki so že minili.

Res enkraten koncert, na katerem so obiskovalci slišali in videli vse; od ljudskega petja, plesa in godenja do lepo prebranega veznega teksta, ter tudi kakšno šalo, ki je padla iz rokava. Hvala tudi vsem zbranim, ki ste s pevci, godci in plesalci obujali spomine na nekdanje dni.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi