Pomladna harmonija v Grobljah

V soboto, 7. aprila 2018, je v Kulturnem domu Groblje izzvenel enkraten koncert, na katerem so obiskovalcem pričarali lepoto prebujajoče narave, ki jo letos že vsi tako nestrpno pričakujemo. S svežim in barvitim glasbenim repertoarjem so tri odlične vokalne zasedbe poskrbele za pravo spomladansko vzdušje, koncert pa so popestrili tudi samostojni nastopi pevk in pevcev.

Na koncertu »Pomladna harmonija«, ki je potekal v Kulturnem domu Groblje, organiziral pa ga je Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Domžale, so se predstavili Komorni zbor Limbar, Vokalna skupina Adam Ravbar ter Komorni zbor DEKOR.

Za Komorni zbor DEKOR je bil ta nastop njihov zadnji pred državnim prvenstvom, ki bo potekalo v Mariboru. Iz prve roke vam lahko zaupamo, da je to trenutno eden najboljših, če ne celo  najbolj vroč mešani zbor v Sloveniji. Komorni zbor Limbar in Vokalna skupina Adam Ravbar pa sta poleg ŽePZ Moj spev zasedbi, ki jih je selektor na letošnji Območni reviji odraslih pevskih zborov in malih pevskih skupin ocenil kot najboljše, torej sodijo na državni nivo. Koncert v Grobljah je bil tako res vokalna poslastica, ki bi jo bilo škoda izpustiti.

Komorni zbor Limbar

Kulturno izobraževalno društvo Limbar iz Moravč je bilo ustanovljeno leta 1996 in neprekinjeno deluje že več kot 20 let. V društvu delujejo Komorni zbor Limbar, starejša in mlajša dramska skupina, ustvarjalne delavnice … Društvo je prejemnik tudi številnih nagrad: Srebrna plaketa mesta Maribor na državnem zborovskem tekmovanju Naša pesem (2005, 2016), Plaketa občine Moravče ob 20-letnici uspešnega delovanja (2016) …

Vokalna skupina Adam Ravbar deluje v okviru Kulturnega društva Groblje. Začetki skupine segajo v oktober 2016, ko se je pet fantov zbralo z željo po petju in druženju. Od takrat so nastopali na različnih lokalnih prireditvah, območni reviji, predvsem pa so razveseljevali dekleta s podoknicami. Njihov repertoar obsega tako slovensko in tujo ljudsko ter umetno glasbo kot tudi črnsko duhovno in popularno glasbo. Z veseljem se odzovejo vabilu in zapojejo na različnih nastopih. Zborovodja je Peter Pogačar, predsednik vokalne skupine pa Anže Kovačič.

Vokalna skupina Adam Ravbar

Komorni zbor DEKOR se je že ob ustanovitvi leta 2015 zapisal med vidnejše slovenske vokalne ansamble z usmeritvijo v visoko kakovost, programsko inovativnost, zrelost in raznolikost. Pevci iz vse Slovenije, ki so v preteklosti peli v priznanih slovenskih in nekaterih tujih zborih, vsako leto medse povabijo uveljavljenega slovenskega ali gostujočega tujega dirigenta. Med njimi je spomladi 2017 stalnejše umetniško vodstvo prevzela tržaška Slovenka Petra Grassi. Temeljna vizija zbora so tehtni, vsebinsko zaokroženi sporedi s številnimi prvimi izvedbami v Sloveniji. Zbor se je tedaj tudi prvič preizkusil na tekmovalnem odru: Spittal, 3. mesto in priznanje za najboljšo izvedbo obvezne renesančne skladbe in kot demonstracijski zbor na 1. državnem tekmovanju Mateja Hubada za slovenske zborovodje Zvok mojih rok. Zbor je zelo navdušil s pri nas malo poznanim programom italijanskih renesančnih in sodobnih del ITALIANTICA – Glasbeno zrcalo besede med renesanso in sodobnostjo, ki ga je izoblikovala Petra Grassi.

Avtor: Miro Pivar; Foto: Miro Pivar

Tagi