Pomenkovanja z Boštjanom Gorencem – Pižamo: Kuharske bukve od Vodnika do Napotnika

Dogodek, ki se v domžalski knjižnici odvija vsak drugi mesec, poimenovali pa so ga »Pomenkovanja z Boštjanom Gorencem – Pižamo«, je na prvo letošnje srečanje prinesel zelo zanimivega gosta, Boštjana Napotnika – Napo, ki je tipkovnica in kuhalnica za blogom Kruh in vino. Boštjan Napotnik ocenjuje restavracije za Mladinin Konzum in je avtor dveh kuharskih knjig: Kuhinja za prave moške in Orodjarna – Kuhinja za prave moške. Z Boštjanom Gorencem – Pižamo sta se pomenkovala o razvoju kuharskih knjig skozi čas, ustvarjanju lastne kuharice in kuhinjskih zgodah in nezgodah. Na pogovoru, ki je v Knjižnici Domžale potekal v sredo, 22. januarja 2020, so uživale tudi brbončice, saj je gost na srečanje prinesel kruh s sadjem ter vino, ki ju je ponudil obiskovalcem.

Prva jed, ki jo je Boštjan Napotnik – Napo kdaj skuhal, je bilo jogurtovo pecivo, v petem razredu osnovne šole. Saj veste, legendarni biskvit osemdesetih, pri katerem so vse sestavine, razen pecilnega praška, odmerjene z jogurtovim lončkom: moka, olje, sladkor in seveda jogurt. O prvih kuharskih spoznanjih in izkušnjah je gost povedal: »Začelo se je že dolgo tega − ko sem si oprtal culo in šel med študente, kjer smo v zameno za bon dobil obrok hrane. Ker nadzor ni bil zelo temeljit, se je za bon dalo dobiti tudi pivo, zato jih je bilo možno tudi pet hkrati porabiti. Tako smo bili že šestega v mesecu brez bonov za hrano, zaradi česar se je bilo treba znajti in kaj skuhati. In tako se je začelo razvijati in eksperimentirati.«

Med pogovorom so obiskovalci izvedeli tudi veliko o gostu. Da je pisec Mladininega Konzuma, avtor bloga Kruh&vino, legendarni špiker Radia Študent, ki je še vedno na programu enkrat na mesec, kreativni direktor v oglaševalski agenciji Futura, mojster improvizacije in pripovedovanja zgodb ter še veliko več.  Res rad kuha. Dobro se počuti v celotnem procesu: ne le pri pripravi hrane in samem obedovanju, temveč tudi pri načrtovanju, torej kje bo kaj kupil in kako bo na koncu porabil ostanke. Je tudi avtor dogodka »Zlati Silvo«, kjer zbirajo in nagrajujejo najboljše menije zadnjega dne v letu, ter dogodka »Kampinski«, kjer se pripravljajo jedi na kampiranju ob morski obali na dopustu. Pri Napotnikovih imajo posebno tabelo, v kateri so za vsak dan vpisane malica in večerja ter obveznosti vseh družinskih članov. Za njihovo družino zagotovo ne drži podatek, da vsak Slovenec letno zavrže 73 kg hrane. Globalno gledano skoraj tretjina pridelane hrane konča v smeteh. Na blogu Kruh & vino je kar nekaj receptov v stilu ‘ponucajmo vse’.

Dotaknila sta se tudi kuharskih knjig, ki v marsikaterem gospodinjstvu zasedajo prva mesta na policah. Prva kuharska knjiga je bila od Valentina Vodnika, sedaj pa je teh knjig čedalje več. Pred leti pa so se tudi na tv ekranih začele kuharije, ki so pritegnile gledalce.

Zadnjih nekaj letih vtise o tem, kako kuhajo drugi, beleži v Mladinini rubriki Konzum. Ponudba gostinskih obratov je slovenski reviji Mladina očitno všeč, saj se ekipa njene kulinarične rubrike Konzum podaja na pohajkovanja in uživanja enogastronomskih dobrot po gostilnah in restavracijah po vsej Sloveniji, iz kjer se včasih vračajo s slabimi, večinoma pa z nadvse pozitivnimi vtisi, ki jih zatem objavijo v reviji.

Zanimiv pogovor z Boštjanom Napotnikom – Napo si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi