Poletna muzejska noč: Večerno ustvarjanje izdelkov iz slame

V Slamnikarskem muzeju in Menačenkovi domačiji v Domžalah, ki delujeta pod okriljem Kulturnega doma Franca Bernika, je v soboto, 20. junija 2015, potekala Poletna muzejska noč. Poleg tega, da je bil vstop v oba muzeja ves dan brezplačen, je zvečer v Slamnikarskem muzeju potekalo večerno ustvarjanje s kreativno skupino MASIMM iz Medgeneracijskega društva Jesenski cvet Domžale.

Kreativna skupina MASIMM je skupina, ki skrbi za nematerialne potrebe starejših. Učijo se novih in starih ročnih spretnosti z namenom predajanja vsem generacijam udeležencev. Izpod njihovih prstov pa nastajajo številni prekrasni izdelki iz različnih materialov. Najbolj znani njihovi izdelki so zagotovo rože iz krep papirja, saj izgledajo tako kot, da bi bile prave rože. Seveda pa se skupina rada loti tudi novih izzivov. Po besedah Marije, vodje skupine so se pred kratkim lotili izdelovanja izdelkov in okraskov iz slame. Nekaj njihovih čudovitih izdelkov iz slame je bilo v času večernega ustvarjanja razstavljenih v Slamnikarskem muzeju. Po videnem lahko rečemo, da se iz slame naredi skorajda čisto vse. Naredili so celo občinski grb…

Na večernem ustvarjanju s kreativno skupino MASIMM so imeli obiskovalci tokrat priložnost ustvarjati izdelke iz slame. Nastali so številni srčki, podobe živali in še marsikaj zanimivega. Je pa za takšno ustvarjanje potrebno veliko potrpljenja, ustvarjalnosti in spretnosti. V skupini pravijo, da bodo s slamo ustvarjali še naprej in tako pripomogli k ohranjanju slamnikarske dediščine.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Simona Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi