Poletna muzejska noč – S knjigo skozi čas

V Menačenkovi domačiji v Domžalah je v soboto, 21. junija 2014, potekala Poletna muzejska noč – S knjigo skozi čas. Večer je bil posvečen zakladom iz knjižnih polic. Gostja večera je bila Mateja Kegel Kozlevčar, domžalska pisateljica, ki piše knjige za otroke in odrasle. Večer je bil namenjen tudi ogledu muzejskega dela Menačenkove domačije in njene knjižne zbirke. Poletno muzejsko noč je vodila Katarina Rus Krušelj.

Prvi poletni večer je bil v Menačenkovi domačiji v Domžalah namenjen knjigi, saj ima knjiga osrednje mesto v življenju našega naroda. Že pred tisoč leti se je slovenski narod s prvim zapisom na Brižinskih spomenikih vpisal med evropske narode. To je potrdil Primož Trubar, ki je pred več kot 450 leti našo govorico povzdignil v knjižni jezik in le nekaj desetletij kasneje smo dobili prevod Dalmatinove Biblijo – pred mnogimi razvitimi narodi. Kljub današnji tehnologiji in digitalizaciji, mora knjiga ostati trden temelj tudi v prihodnosti.

Mateja Kegel Kozlevčar
Mateja Kegel Kozlevčar se z novinarstvom ukvarja že več kot 15 let. Začetki njenega novinarskega dela segajo v lokalne medije, kjer je delovala kot novinarka in urednica posameznih rubrik. Večletno sodelovanje pri mednarodnem športnem dnevniku Sportske novosti je ves čas spremljalo pisanje tudi za domače medije, kjer je nekaj časa delovala kot urednica regionalnega časopisa Regional. Več let je delala na radiu Gorenc kot novinarka in voditeljica večih (tudi avtorskih) informativnih oddaj, bila je tudi urednica časopisa Slamnik. Danes je Mateja vodja projektov in vodja dogodkov na Energetiki.NET, še vedno pa se z veseljem poda tudi na teren, kjer še naprej uresničuje svoje novinarske ideje. Mateja, sicer diplomirana organizatorka managerka, v prostem času piše tudi knjige.

Da bo novinarka, je Mateja vedela že v svoji mladosti. Že takrat je rada pisala pesmi in zgodbice. Je knjižni molj, saj zelo rada bere. Zato je bilo za pričakovati, da se bo podala tudi v pisateljske vode. Korenčkovi je prva od knjig, ki jo je avtorica postavila na knjižne police, pripoveduje pa o družini korenčkov, ki je prevzela človeške lastnosti in se sooča s sodobnimi težavami, ki jih imajo otroci in njihovi starši na poti odraščanja. Po izzidu te prve njene knjige za otroke, so kmalu sledile še štiri: Lari, govoreča kravica, Mami, zakaj ima teta žalostne oči?, Mačje zgodbe in Maki radovedna slončica.

Vendar pa Mateja ni ostala samo pri otroških knjigah. Vmes sta nastala tudi dva romana za odrasle in sicer najprej Divja Klara, kjer zgodba neposredno opisuje odnos med moškim in žensko, razkriva resnično dogajanje na slovenski avanturistični sceni in je plod nekajletnega zbiranja pripovedi slovenskih deklet, ki jih je avtorica ujela v zgodbo glavne junakinje Klare. Divji Klari je kmalu sledil še roman Recept za popoln umor. Že ime pove, da gre za kriminalko, v kateri je polno ugank, zato bralca z velikim zanimanjem vleče vse do zaključka, kjer se razkrije uganka.

Vse knjige je Mateja Kegel Kozlevčar izdala v samozaložbi, naročite pa jih lahko na e-naslovu: mateja.kegel@energetika.net.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov
Tagi