Pohodniki so se podali po poti spominov NOB občine Domžale

Združenje borcev za vrednote NOB občine Domžale je v soboto, 3. decembra 2016, pripravilo pohod po poti spominov NOB občine Domžale, ki se ga je udeležilo 35 pohodnikov. Zbrali so se pri spomeniku borbe in dela, posvečenem 922 padlim borcem in žrtvam fašističnega nasilja v nekdanji veliki občini Domžale. Na poti do Radomelj so obiskali še 14 spomenikov in obeležij.

Pohodniki so počastili žrtve štiriletne morije tako, da so se pri vsakem spomeniku ustavili in položili cvetje ter se z besedo in pesmijo spomnili dogodkov, ki jih obeležuje spomenik. Na prostoru nekdanje meščanske šole oziroma nižje gimnazije, so počastili 13 učencev, ki so padli za svobodo ter osmih delavcev domžalskega Heliosa. Na Viru so pri spomeniku Vekoslava Bombača počastili spomin na žrtve s Količevega, Vira, Podrečja in Doba. Na Količevem so se poklonili narodnemu heroju Francu Bukovcu in 34 papirničarjem, ki so padli za svobodo, ter omenili 3 delavce koliškega Heliosa, ki so jim spominsko obeležje postavili pred šestdesetimi leti.

V Radomljah so se najdlje zadržali pri plošči, ki označuje kraj, kjer so okupatorji 28. julija 1941 med poskusom bega ubili aktivista Slavka Pavlija. Spomnili so se tudi drugih borcev, aktivistov, internirancev in podpornikov narodnoosvobodilnega boja, ki imajo v Radomljah več obeležij in spomenikov: partizanska tiskarna na opekarni, grobišče borcev NOV, Mihevčev spomenik žrtvam borbe in revolucije pred kulturnim domom, spominska plošča padlim gasilcem.

Spomenik narodnemu heroju Francu Bukovcu – Jezovniku.

Mimo obeliska, ki ob Bistrici označuje začetek vstaje, so se podali do Kriškarjevih smrekc, kjer je obeležje ustanovitvi Radomeljske čete. Spregovorili so o drznih podvigih ene prvih partizanskih enot v Sloveniji in opisali njeno pot, ki se je tragično končala oktobra 1941 na Golčaju nad Blagovico. Napotili so se v Jarše, kjer so se dlje časa zadržali pri spomeniku, v katerega je Drago Tršar vešče vklesal motive iz NOV. Orisali so delovanje Osvobodilne fronte v Jaršah in na Rodici ter v tovarni Induplati. Spomnili so se tudi streljanja petih talcev avgusta 1941 pri železniški postaji Jarše.

Na Rodici so se ustavili pred hišo, v kateri je želel gestapo z Bleda maja 1942 zajeti aktivista Jožeta Skoka. Skok je gestapovce v hiši odrinil in zbežal, a ga je na pragu pred očmi družine prerešetal mitraljez, ki so ga imeli postavljenega na drugi strani ceste. V neposredni bližini je tudi plošča Antonu Mavsarju – Tomu, terencu, ki ga je prestregla patrulja. Tomova smrt okupatorjem ni bila dovolj, njegovo mater so izselili, brata pa poslali v Dachau.

Po štirih urah so se pohodniki s harmoniko in pesmijo vrnili v Domžale ter se zadržali na tovariškem srečanju.

Avtor: Igor Lipovšek; Foto: Mohor Podbevšek, Igor Lipovšek
Tagi