Pogovor z Markom Naberšnikom, režiserjem filma »Gozdovi so še vedno zeleni«

V četrtek, 4. decembra 2014, so si gledalci v Mestnem kinu v Domžalah ogledali slovenski film Gozdovi so še vedno zeleni. Po ogledu filma je potekal še pogovor z režiserjem filma Markom Naberšnikom, ki ga je vodil moderator Matjaž Marinič. Pogovor je osvetlil marsikatero podrobnost o snemanju filma, ki je bil v celoti posnet na slovenskem ozemlju; na Mangartskem sedlu in Klužah, nekaj pa tudi v studiu.

Pri snemanju so imeli nemalo dobrih in slabih dogodivščin, kot so nevihte, lepo vreme, blato … Ker je gledalce filmsko dogajanje popeljalo v avgust 1917, so si morali tudi oblačila in uniforme omisliti iz tistega časa, kar je pripomogel muzej v Kobaridu, nekaj pa so si izposodili še drugje.

Zgodba se dogaja leta 1917, ko je v Evropi divja prva svetovna vojna, ki je povzročila peklensko uničenje. Po italijanskem topniškem napadu sredi vojne morije, grmenja na stotine topov, strupenega plina in zračnih napadov, ostaneta živa le še češki stotnik Jan Kopetzky, sin iz bogate družine, in vojak Jakob Lindner, sin obrtnika. Sama branita položaj, topniško stražarsko mesto na pobočju Rombona, gore v Julijskih Alpah. Ker jima je ukazano, da ne smeta zapustiti postojanke, hkrati pa se ne moreta nadejati okrepitev, kolebata med vprašanjem vojaške časti in z željo po vrnitvi domov.

Zanimiv pogovor, kjer so z vprašanji sodelovali tudi gledalci filma.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi